ALARMANT/ Furtunile violente din Arad, o consecinţă a BETONĂRII EXCESIVE şi a DISTRUGERII spaţiilor verzi

ALARMANT/ Furtunile violente din Arad, o consecinţă a BETONĂRII EXCESIVE şi a DISTRUGERII spaţiilor verzi

Furtunile violente şi valurile de căldură care s-au abătut în ultimii ani asupra Aradului sunt o consecinţă a dezvoltării haotice a municipiului în ultimii 20 de ani. O spun specialiştii iar vina o poartă administraţia publică, cea care a permis distrugerea spaţiilor verzi şi a încurajat betonarea excesivă în municipiu.

Pentru că tot ce se întâmplă acum, din punct de vedere al fenomenelor meteorologice extreme înregistrate la Arad, este pus pe seama faptului că s-a construit mult iar spaţiile verzi au fost distruse pentru a face loc asfaltului sau diferitelor clădiri. E suficient să dăm exemplul de la Pădurice, unde suprafaţa parcului a fost drastic diminuată pentru a face loc unor clădiri. Iar clădiri au apărut peste tot, în întregul oraş. Acestea se încing de la soare şi emană căldură, care în contact cu aerul mai rece duce la apariţia fenomenelor meteo extreme.

„Temperatura din oraş este sensibil mai mare decât în împrejurimile oraşului şi atunci când valul de căldură se produce, el se proiectează pe această insulă şi într-un oraş efectele sunt amplificate faţă de zona suburbană, zona verde”, a explicat Roxana Bojariu, coordonator al secţiei de climatologie a ANM, citată de Digi 24.

Aradul este un exemplu în acest caz. Până în 1992, municipiul nu cunoscuse temperaturi mai mari de 37 de grade. Din cauza construcţiilor noi şi a betonării excesive, în numai 20 de ani, Aradul a fost lovit de şapte valuri de foc, cu temperaturi de peste 40 de grade. Nu mai vorbim de furtuni, care au dus chiar şi la pierderea de vieţi omeneşti.

Ce va fi pe viitor nu ştim, însă specialiştii consideră că numărul fenomenele meteo extreme cu care ne vom confrunta va creşte.

  1. uraaaa!!!!!! s-a trezit si presa dupa ce societatea civila a urlat ani la rand pe tema spatiilor verzi. buna dimineata!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.