Arădenii vor trăi într-un „SMART CITY”. Ce implică ambițiosul proiect

Arădenii vor trăi într-un „SMART CITY”. Ce implică ambițiosul proiect

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă faptul că orașul nostru va implementa un proiect important numit „Arad Smart City”.

Ambițiosul proiect urmează să fie implementat până în anul 2020, însă o parte din el este deja realizat. Primăria dorește ca Aradul să devină un oraș inteligent, iar pentru aceasta se va merge pe 8 direcții de intervenție.

Astfel, primul aspect important privește sistemul de impozitare, care se poate face online pentru a evita timpul pierdut la ghișee. Aici se dorește implementarea unui sistem de plată online pentru tot ceea ce înseamnă solicitări de anumite acte care generează plăți.

Primarul a vorbit și despre Catalogul Electronic, care deja există la câteva școli din Arad. Prin intermediul acestuia, toate notele și absențele se trec într-o platformă online, la care au acces și părinții.

Gheorghe Falcă a pus mare accent pe iluminatul inteligent, afirmând că Aradul este cel mai avansat oraș din țară în ceea ce privește iluminatul cu LED. Prin intermediul acestui proiect se va trece la iluminatul cu LED-uri pe toate corpurile de iluminat din municipiu, astfel Aradul va deveni primul oraș din România cu 100% iluminat inteligent până în 2020.

Arădenii se vor putea bucura și de zone cu acoperire wi-fi gratuit, în anumite locuri de interes precum parcuri, zone pietonale, dar nu numai.

Deși există deja un sistem de supraveghere cu camere de luat vederi, se dorește amplasarea de camere video pe trei direcții: trafic, securitate și securitate în școli, utile mai ales în caz de incidente.

De asemenea, arădenii sunt obișnuiți deja cu plata parcării prin SMS, însă Primăria vrea să meargă și mai departe cu acest sistem, și anume să implementeze „parcările inteligente”, astfel încât cetățenii să primească informații privind locuri de parcare disponibile și apoi să le plătească. La fel va fi și cu amenzile, care în caz de neplată vor apărea automat, la ieșirea din parcare, în zona dintre liniile de tramvai din centru. Tot pentru șoferi va fi util și parteneriatul dintre Primăria Arad și aplicația Waze, cu ajutorul căreia arădenii vor vedea dacă există anumite lucrări pe drumul pe care urmează să meargă, sau dacă a căzut pe șosea un copac din cauza furtunii etc.

O alta direcție de intervenție privește obținerea autorizațiilor de construcție și certificatele de urbanism online, plata efecutându-se pe internet.

Arad și Alba Iulia sunt singurele orașe din țară care participă la acest proiect european, „Smart City”. Primarul Gheorghe Falcă a declarat că până în 2020 amplul proiect va fi implementat în proporiție de 100%.

 

  1. Unul care chiar știe 26 octombrie, 2017, 7:29 pm

    Și halatul cât costă? Ăsta a luat-o razna. Aici e vorba de un purcoi de bani după spusele fratelui de naș. Sunt printre ele chestiuni care țin de control total. Asta e tema viitorului. UN proiect pilot la Arad mai degrabă decât Arad-City. E pentru prostit naivii. Ca aceea cu bateriile din televiziune care s-au încălzit la revoluție.
    Ghinionul lui e că se cheamă Falcă și îl știe lumea ce hram poartă.

    Raspunde
  2. proiectul se va aplica si la Mocrea. Desigur, numai Falca si ai lui il vor implementa, pe indelete, la camerele de la etajul al doilea. alea capitonate, de unde nu ii vor deranja cu „aranjamentele” lor pe alți locatari ai stabilimentului.

    Raspunde
  3. Stimate dl. Falca. Inainte de a purcede la a transforma orasul intr-unul din viitorul SF, va recomand sa porniti de la baza adica sa faceti curatenie in oras de mizeria care troneaza peste tot. Si pentru asta, va recomand sa luati dvs. o matura in mana si sa curatati singur, de ex., intreaga Calea Aurel Vlaicu. Va propun sa incepeti cu Fortuna. Va garantez ca veti avea de lucru berechet! Veti fii un exemplu demn de urmat pentru cei care au aterizat prin orasul asta si au adus niste obiceiuri nedemne de un om. Dar si pentru aradenii certati cu suciebtul curatenie. Asadar, cand demarati acest ambitios proiect? Ah, si ca sa nu ziceti ca sunt rea, imi calc pe inima si vin si eu cu dvs. Fiecare cu matura lui! Sunteti de acord?

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.