DECIZIE IMPORTANTĂ pentru angajații din toată Europa: Timpul PIERDUT în drum spre serviciu, considerat TIMP LUCRAT

DECIZIE IMPORTANTĂ pentru angajații din toată Europa: Timpul PIERDUT în drum spre serviciu, considerat TIMP LUCRAT

O decizie a Curții Europene de Justiție vine să avantajeze angajații din toată Europa, inclusiv pe cei din România. Este cazul agenților de vânzări, al instalatorilor, al electricienilor, dar și al altor categorii de angajați care nu au nevoie să treacă pe la birou pentru a-și îndeplini sarcinile de lucru.

În urma unei acțiuni intentată de sindicatele spaniole companiei Tyco, specializată în sisteme anti-furt, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că, „în cazul în care lucrătorii nu au un loc de muncă fix sau obişnuit, timpul de deplasare a acestor lucrători de la domiciliu la clienţi constituie «timp de lucru»”.

Decizia luată pe 10 septembrie a.c. impune ca responsabilitatea de a controla ce fac angajaţii în perioada pe care ei o declară „timp de deplasare” revine companiei pentru care aceștia lucrează. De asemenea, „dacă un lucrător care nu are un loc de muncă fix îşi exercită funcţiile în cursul deplasării pe care o efectuează la sau de la un client, acest lucrător trebuie să fie considerat ca aflându-se la locul de muncă pe durata acestui traseu”.

„Această constatare nu este de natură să fie afectată de împrejurarea că unii lucrători, într-o situaţie precum cea în discuţie în litigiul principal, încep şi termină astfel de trasee la domiciliu, întrucât această împrejurare decurge în mod direct din decizia angajatorului de a desfiinţa sediile regionale, iar nu din voinţa acestor lucrători. Aceştia, întrucât au pierdut posibilitatea de a determina în mod liber distanţa care separă domiciliul lor de locul obişnuit în care începe şi unde se termină ziua lor de lucru, nu pot fi obligaţi să îşi asume alegerea angajatorului lor de a desfiinţa aceste sedii”, se arată în fundamentarea deciziei Curții Europene de Justiție.

Totodată, decizia precizează că modul în care sunt plătiţi angajaţii pentru minutele sau orele petrecute pe drum nu poate fi stabilit de Curte. Acest lucru urmează a fi stabilit de firmă, respectând legislaţia muncii în vigoare.

Hotărârea Curţii Europene ar putea afecta milioane de angajaţi din statele membre UE care lucrează la firme fără sedii fixe.

Potrivit analiștilor, ca urmare a acestei decizii, mii de angajatori ar putea fi găsiţi vinovaţi de încălcarea directivelor Uniunii Europene.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.