INCREDIBIL! Oile vor umbla LIBERE pe DRUMURILE NAȚIONALE din România, ca să atragă turiști!

INCREDIBIL! Oile vor umbla LIBERE pe DRUMURILE NAȚIONALE din România, ca să atragă turiști!

Deputatul PSD de Vâlcea Constantin Rădulescu vrea să iniţieze o lege a transhumanței, în scop turistic. Mai mult, acesta doreşte eliminarea restricţiilor de circulaţie pentru oi pe drumurile publice din România.

Deputatul crede că în acest proiect ar fi important să fie implicaţi şi elevii din liceele agricole, astfel încât tinerii români să nu mai plece la cules de căpşuni în Spania şi Italia, ci să rămână în ţară şi să se apuce de… oierit.

„Tinerii noştri pleacă la cules de căpşuni în Spania şi Italia, în loc să rămână în comunităţile lor şi să se apuce de oierit. Şi că tot vorbim de stâne: de ce nu s-ar putea crea facilităţi pentru ciobanii care pot face activităţi turistice la aceste locaţii. Studenţii şi în mare parte montaniarzii au preferat dintotdeauna stâna ca loc de rămas peste noapte. De ce să nu îi ajutăm pe ciobani să facă turism în mod legal şi benefic pentru toate părţile, la munte”, spune deputatul PSD de Vâlcea.

Ritual specific românesc, transhumanța s-ar putea dovedi benefică atât din punct de vedere economic, cât şi turistic, susține deputatul social-democrat.

„Pot fi exceptate autostrăzile şi drumurile expres, dar pe celelalte categorii de drumuri ciobanii pot să circule liber, mai ales că transhumanța nu este o activitate cotidiană, ci este una limitată în timp şi care are farmec turistic. În Elveţia, de exemplu, momentul când vitele se întorc de la păşunat este vânat de turişti. Transhumanța are farmecul ei, până la urmă este o poveste românească de mii de ani”, explică Constantin Rădulescu.

În prezent, potrivit legii, „sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile naţionale, în municipii şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului”.

Foto: wikimedia.org

  1. Hai „sa umble libere” si pe autostrazi ! Ciobanizati ,pardon PSDizati Ropmania!!

    Raspunde
  2. incredibil pe dracu ca si acuma umbla libere pe drumuri. si numai oi, ci si vaci si cai. unele vaci si boi chiar si la volan 🙂

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.