INTERVIU/ Iulian Groza: ,,Este nu doar o alegere între vest și est, dar și una între trecut și viitor”

INTERVIU/ Iulian Groza: ,,Este nu doar o alegere între vest și est, dar și una între trecut și viitor”

Interviu cu Iulian Groza, directorul executiv al Institutului de Politici şi Reforme Europene din Chişinău.

Cât de importante sunt alegerile prezidenţiale pentru parcursul european al Republicii Moldova?

Iulian Groza: De fapt miza acestei campanii electorale este dacă Republica Moldova va reuși să revină la normalitate. Deși prerogativele președintelui sunt oarecum restrânse, totuși alegerea directă îi oferă o legitimitate sporită în fața cetățenilor. Al doilea tur de scrutin care va avea loc în această duminică va fi nu doar despre o alegere între est și vest, dar și una între trecut și viitor. Totul sigur că va depinde pînă la urmă de personalitatea viitorului președinte și dacă acesta va reuși să excludă liniile de divizare din societate și să contribuie la reclădirea încrederii cetățenilor și a partenerilor noştri externi. În acest sens, Republica Moldova are nevoie de un președinte care să contribuie la punerea în aplicare a agendei de reforme interne în special în domeniul justiției și la lupta cu corupția la nivel înalt. El va trebui să învețe să fie un autentic mediator între cetățeni și celelalte instituții de stat. Deci din această perspectivă alegerile oferă cel puțin o oportunitate de a avea fie un președinte care să facă diferența și să avanseze țara în parcursul său european, fie un președinte care ar putea să-l stăvilească sau și mai grav să țină Republica Moldova ostatică trecutului.

Cum apreciaţi că s-a derulat primul tur de scrutin, din perspectiva electoratului, precum şi a mesajelor candidaţilor?

Iulian Groza: În opinia mea această campanie electorală a fost puternic afectată de folosirea vastă a resurselor administrative și mass-mediei afiliate politice de candidații promovați de guvernarea actuală, ceea ce a dezavantajat candidații cu mai puține resurse. Cu părere de rău nu am avut o luptă autentică de idei, soluții și viziuni între candidați cu privire cum aceștia în cazul în care vor ajunge să fie aleși vor face uz de funcția sa pentru aborda problemele sistemice cu care se confruntă țara. Întreaga campanie, dar în special cel de-al doilea tur de scrutin a fost plin de sperietori, manipulări informaționale și tehnologii electorale murdare menite fie să dezorienteze alegătorii și să atace candidații de dreapta cu șanse bune.

Cât de mult credeţi că vor cântări mesajele cu caracter geopolitic în turul doi? Cum vor putea fi convinşi cei nehotărâţi să meargă la vot?

Iulian Groza: Cred că factorul geopolitic va avea un caracter important în alegerile de duminică, având în vedere că cei doi prezidențiabili reprezintă două direcții de dezvoltare diferite. Maia Sandu este promotorul modelului pro-occidental, pro-european, pro-reformă, iar Igor Dodon promovează mai mult vectorul pro-rusesc și anti-european, chiar dacă în ultima săptămâna acesta a încercat să își mai tempereze din antagonism. Astfel, vectorii geopolitici, dar mai degrabă temerea unei reorientări de la vest la est va mobiliza puternic alegătorii. Însă totuși elementul determinat va fi totuși capacitatea candidaților de convinge alegătorii indeciși și susținătorii altor partide să ii voteze. Pe fundalul tendinței de descreștere a susținerii opțiunii pro-europene din partea cetățenilor, favoritul acestor alegeri a fost de la începutul campaniei Igor Dodon, însă după rezultatele primului tur de scrutin șansele Maiei Sandu de a deveni viitorul Președinte al Republicii Moldova au crescut.

Absenteismul reprezintă un fenomen important în ecuaţia alegerilor?

Iulian Groza: Cu siguranță. În primul tur a fost înregistrată cea mai redusă rată de participare în alegeri. Igor Dodon a fost la un pas de a câștiga aceste alegeri. Așteptarea mea este că prezența la urne în cel de-al doilea tur de scrutin va fi mai mare și acest lucru este crucial pentru rezultatul alegerilor. Cu cît mai mare va fi rata de participare cu atât mai mare este probabilitatea ca Republica Moldova să fie condusă de Maia Sandu. Votul din diasporă și votul tinerilor va conta. În final, rezultatul alegerilor va depinde dacă cetățenii vor decide să stea acasă, să voteze un candidat populist care s-a folosit în această campanie de sperietori și manipulări de informații, sau să aleagă în calitate de președinte un reprezentant al unei clase politice noi care să ofere o nouă șansă pentru viitorul european al țării.

A consemnat,
Antoniu Martin

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.