Noi (care nu l-am vrut) ce vină avem?

Începe să crească numărul celor care spun că avem președinte. De țară. Nu că ne-ar și trebui, sau fără el nu ne-am descurca, dar având în vedere socializarea majoră, energiile, eforturile care se depun și se consumă la alegerea unui astfel de personaj este de presupus că ar avea și el ceva de făcut important. Să dea mâna, să facă cu ea la alții, s-arunce haine cât colo etc. Asta doar cu mâna, nemaipunând la socoteala mintea. Și ea, desigur, pusă la „contribuție”. Adică, să producă. Ceva, acolo, să ne dăm și noi seama, să știm, cum era pe vremuri, „din gândirea marelui om, strateg al păcii”, sau „din contribuția neasemuită a tovarășei academician de renume planetar”. Nimic din toate astea.

Se prinde unul din Cluj să ceară autonomie pentru Transilvania, invocând ceva diete (n-are nimic cu arderile de grăsimi) de prin anii 1500, trage o petiție, semnează vreo câteva mii – și să vezi ce răspuns primesc dumnealor din capul statului. Constituția. S-au făcut, miile, balegă. Habar n-aveau sărmanii că noi am pus de-o Constituție în care am scris că suntem indivizibili. Deci nu ne împărțim, dar lăsăm liber la înmulțit. Și aici, acest Johnny Weissmuller al Cibinului, le-a dat-o ca învățătură de minte. Sau să fie vorba de vreo recreație? Oricum, în aceste zile și dacă rușii ar ateriza cu Il-ul pe gazonul Cotroceniului, omul n-ar ieși din paradigma guvernului său, paradigmă care îl blochează definitiv. Nimic nu mai contează decât să-i bage la mititica „pă unii”, iar „pă ăia” de l-au făcut mare, la mai mare. În rest, „către casă” cum ar zice tata. Fertig… Și mai un Fritz la SIE, ș-un ungur la păduri.

Pe mine mă sperie limitele unor astfel de specimene, care ajung printr-o curioasă voie a sorții în locuri pe care le „uzurpează” intelectual. Ce legătură ar avea Hanți cu președinția României, în mod clar nici istoricii nu o vor putea desluși în grabă. Sigur că, pentru celălalt de dinainte, știm cauza pentru care a stat 10 ani peste noi, dar în acest caz ceața este mult prea densă.

În Arad, azi dimineață, a fost ora 7. Peste câteva zile vom avea eclipsă de soare. Măcar o vor avea și alții. Eclipsa…

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.