Veste bună pentru românii care locuiesc în Canada și primesc pensii în România: vor fi SCUTIȚI DE IMPOZIT!

Veste bună pentru românii care locuiesc în Canada și primesc pensii în România: vor fi SCUTIȚI DE IMPOZIT!

Românii care locuiesc în Canada nu vor plăti impozit pentru pensiile primite în țara noastră, dacă acestea nu depăşesc suma de 12.000 de dolari canadieni pe an, potrivit unui Ordin al Ministerului Finanţelor, recent intrat în vigoare.

Potrivit Ordinului MFP nr. 663/2014, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 360 din 15 mai 2014, au fost aprobate Normele privind aplicarea unitară a prevederilor art. 18 „Pensii” al Convenţiei dintre România şi Canada pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital în ceea ce priveşte tratamentul fiscal al veniturilor din pensii şi/sau al sumelor plătite din asigurări sociale obţinute din România de un rezident al Canadei.

Prin aceste reguli, care se aplică din 15 mai, românii care locuiesc în Canada şi primesc pensii din ţara noastră vor fi scutiţi de impozit, însă în anumite condiţii.

Conform actului normativ, suma brută a plăţilor periodice, respectiv a veniturilor din pensii şi/sau a sumelor din asigurări sociale plătite unui beneficiar rezident al Canadei, în anul calendaristic vizat, care depăşeşte 12.000 de dolari canadieni sau echivalentul în moneda română este impozabilă în România, cota de impozit fiind de 15%.

Pentru stabilirea echivalentului în lei se va utiliza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ziua de 15 a lunii anterioare lunii în care se efectuează plata pensiei către nerezident.

Foto: wikimedia.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.