VIDEO/Calitățile viorilor moderne, SUPERIOARE celor specifice viorilor Stradivarius?!

VIDEO/Calitățile viorilor moderne, SUPERIOARE celor specifice viorilor Stradivarius?!

Faptul că viorile Stradivarius au calități tonale ce nu pot fi egalate de instrumentele moderne este un lucru pe care l-am auzit de nenumărate ori până acum și nu a fost contestat vreodată. Rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii francezi ajutați de violoniști recunoscuți în plan internațional vin însă să infirme această teorie.

În cadrul experimentului, cercetătorii francezi au invitat câțiva concertiști de prestigiu să cânte la 12 viori, șase moderne și șase vechi, dintre care cinci Stradivarius. Apoi, aceștia au fost întrebați pe care ar prefera-o într-un ipotetic turneu de concerte.

Fiecare solist a testat instrumentele într-o sală de concerte de 300 de locuri și într-una mai mare din Paris. Fiecare sesiune de testare a durat peste o oră, iar muzicienii nu au putut identifica instrumentele, viorile moderne fiind transformate ca să pară vechi.

Rezultatele cercetării sunt surpinzătoare: șase din cei zece soliști au preferat o vioară modernă. Când au comparat calitățile viorii alese în urma testului cu vechea lor vioară favorită, interpreții au considerat superior noul instrument. Niciunul din cei zece violoniști nu a putut ghici vechimea diferitelor instrumente și, prin urmare, să facă diferența între viorile vechi și cele moderne.

Astfel, reputația sonorității inegalabile a viorilor Stradivarius, fabricate acum 300 de ani în Italia, a fost zdruncinată de acest test.

Viorile Stradivarius valorează, în prezent, milioane de dolari. Una din ele a fost scoasă la licitație la sfârșitul lunii martie, iar prețul său ar putea atinge prețul record de 45 milioane de dolari.

Rezultatele studiului efectuat de oamenii de știință francezi a fost publicat în cea mai recentă ediție a Proceedings of the National Academy of Sciences.

Foto: youtube.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.