Apel de Selectie Masura 3 (3A)

APEL DE SELECTIE

APEL DE SELECTIE NR. 01 AFERENT MASURII 3 (3A)

„Sprijin pentru integrarea si promovarea schemelor de calitate pentru produsele locale”

Grup de Actiune Locala “Micro-regiunea Vailor Crisurilor Alb si Negru”

Data lansarii apelului de selectie: 15.12.2020

Data limita de depunere a proiectelor: 31.03.2021

Locul si intervalul orar in care se pot depune proiectele:

– Locul de depunere al proiectelor: sediul Grupului de Actiune Locala Microregiunea Vailor Crisurilor Alb si Negru, Socodor, nr. 337,

– Intervalul orar: 9:00 – 12:00, de Luni pana Vineri

Fondul disponibil alocat: 6.000 Euro

Sprijinul public reprezintă ajutor financiar nerambursabil si se acordă sub forma unui transfer financiar anual, în decursul unei perioade de maxim 3 ani consecutivi (perioadă determinată la semnarea contractului).

Sprijinul public este de max. 1 000 de euro/exploatație/an si se acordă în decursul unei perioade de maximum trei ani, de la data semnării contractului de finanțare cu AFIR.

Intensitatea anuală indicativă a sprijinului se determină astfel:

Plata anuală = max. 1 000 de euro/exploatație/an si se acordă în decursul unei perioade de maximum patru ani, de la data semnării contractului de finanțare cu AFIR.

Modelul Cereriii de finantare pe care trebuie sa il foloseasca solicitantii, in format editabil, poate fi descarcat de pe site-ul www.gal-mvc.ro

Documentele justificative pe care trebuie  sa le depuna solicitantul odata cu depunerea proiectului,  în conformitate cu cerințele fișei măsurii din SDL și cu Ghidului solicitantului în vigoare la momentul lansării apelului de selecție a măsurii respective, sunt prevazute  in Ghidul Solicitantului si pot fi descarcate de pe site-ul www.gal-mvc.ro.

Cerintele de conformitate si eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantul, inclusiv metodologia de verificare a acestora

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această măsură sunt:

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această măsură sunt:

  • Beneficiarii sprijinului public sunt fermieri activi/grupuri de fermieri legal constituite care îşi desfăşoară activitatea agricolă pe teritoriul GAL.

Pentru a putea primi sprijin în cadrul măsurii 3 (3A), solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili;
  • Implementează caietul de actiuni aprobat
  • Solicitantul isi desfasoara activitatea intr-un UAT din GAL

Solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să desfășoare activități economice ca persoană fizică autorizată/ întreprindere individuală/ întreprindere familială/ persoană juridică română în teritoriul GAL „Micro-Regiunea Vailor Crisurilor Alb si Negru” (conform codului CAEN specificat în cererea de solicitare a stimulentului financiar anual);
  • să aibă sediul sau punctul de lucru/filială/sucursală în teritoriul GAL GAL „Micro-Regiunea Vailor Crisurilor Alb si Negru”;
  • să aibă ponderea majoritară a exploatației agricole în teritoriul teritoriul GAL GAL „Micro-Regiunea Vailor Crisurilor Alb si Negru”;
  • să facă dovada accesării schemei de calitate europeană pentru care solicită sprijinul;
  • să îndeplinească condiția de fermier activ, conform articolului 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013;
  • să respecte toate cerințele în vigoare referitoare la schema pentru care aplică.

Condiții minime obligatorii pentru acordarea sprijinului

  1. a) Solicitantul participă pentru prima dată la schemele de calitate instituite în cadrul următoarelor regulamente si dispoziții:

– Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European si al Consiliului (1);

– Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (2);

– Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European si al Consiliului (3);

– Regulamentul (CEE) nr. 1601/91 al Consiliului (4);

– partea II titlul II capitolul I secțiunea 2 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Consiliului în ceea ce privește vinul.

  1. b) Solicitantul (PFA, II, IF, SC, SA, ONG sau alte forme asociative) trebuie să îndeplinească condiția de fermier activ, conform articolului 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013;
  2. c) Schema pe care aplică fermierul sau grupul aderă, va fi certificată în conformitate cu legislația specifică UE în vigoare, implică respectarea unor specificații obligatorii ale produsului, este transparentă si asigură trasabilitatea completă a produselor.

Sprijinul se acordă se acordă sub forma unui transfer financiar anual, în decursul unei perioade de maxim 3 ani consecutivi (perioadă determinată la semnarea contractului).

Caietul de acțiuni este document care însoțește Cererea de finanțare si care cuprinde următoarele aspecte:

  1. a) Toate informațiile concludente necesare accesării schemei de calitate pentru care se solicită sprijinul si anume;

– denumire solicitant sprijin

– denumirea produsului conform schemei accesate,

– costurile întreprinse pe o perioadă de max 3 ani si defalcate pe ani contractuali(ex.: controalele întreprinse, testările necesare conform schemei, depunerea dosarului, obținerea certificatului conform Schemei de calitate accesate.

Caietul de acțiune va fi anexă la cererea de solicitare a stimulentului anual.

Caietul de acțiuni este un formular disponibil pe site-ul:   www.gal-mvc.ro si se completează de către solicitant pentru o perioadă de maximum 3 ani.

Atenție!

Pentru a demonstra îndeplinirea condițiilor minime obligatorii specifice, care se încadrează în prevederile art. 16 a RE 1305/2013 si cererii de solicitare a stimulentului financiar anual sunt necesare următoarele:

  1. a) să prezentați în Caietul de acțiuni toate informațiile concludente:

Denumire Schema de calitate, costurile solicitate pe o perioadă de max. 3 ani si defalcate pe ani contractuali (ex. începutul certificării, controalele întreprinse, testările necesare conform schemei, depunerea dosarului, obținerea certificatului conform Schemei de calitate accesate);

  1. b) documentele justificative vor susține aceste informații (statut juridic solicitant, adeverință emisa de APIA care atestă calitatea de fermier activ autorizație DSV (acolo unde este cazul), precontract/contract cu un Organism de Inspecție si Certificare, acreditat de RENAR si recunoscut de MADR (acolo unde este cazul).

Toate condițiile de eligibilitate si criteriile de selecție, precum si prevederile  cuprinse  în Caietul de acțiuni, devin obligatorii pentru menținerea sprijinului pe toată perioada de valabilitate a Contractului de finanțare.

În cazul nerespectării condițiilor de eligibilitate si criteriilor de selecție în perioada de valabilitate a Contractului de finanțare se va recupera integral valoarea totală a ajutorului financiar nerambursabil plătit si va înceta Contractul de finanțare.

Procedura de selectie aplicata de Comitetul de Selectie al Grupului de Actiune Locala “Micro-regiunea Vailor Crisurilor Alb si Negru”

Selecția proiectelor se face aplicând regula de „dublu cvorum”, respectiv pentru validarea voturilor, este necesar ca în momentul selecției să fie prezenți cel puțin 50% din membrii Comitetului de Selecție, din care peste 50% să fie din mediul privat și societatea civilă, organizațiile din mediul urban reprezentând mai puțin de 25%. Pentru transparența procesului de selecție a proiectelor, la aceste selecții va lua parte și un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din cadrul Compartimentului de Dezvoltare Rurală Județeană.

Criteriile de selectie cu punctajele aferente, punctajul minim pentru selectarea unui proiect si criteriile de departajare ale proiectelor cu acelasi punctaj, inclusiv metodologia de verificare a acestora.

2.4. CRITERII DE SELECTIE

Nr. crt. Principii si Criterii de selecție Punctaj 
1. Principiul tipului de schemă de calitate  Maxim 40 p
a) Produsul obținut este produs sub schema de calitate – produs ecologic 40
b) Produsul obținut este produs pe   scheme de calitate europene:  mențiune de calitate facultativă produs montan/IG băuturi spirtoase /Produse Tradiționale 30
2 Principiul apartenenței fermierilor aplicați la un grup Maxim 30
a) Grup de producători/Cooperativă agricolă 30
b) Altă formă de asociere 15
3 Principiul categoriei de produs obținut prin schemele de calitate Maxim 30
a) Apicol 30
b) Produse din legume/fructe 20
c) Alte categorii 15
Total 100

Punctajul minim pentru proiectele depuse in cadrul acestei masuri este de 15 puncte.

Criterii de departajare:

În cazul proiectelor cu același punctaj, departajarea acestora se va face în ordine, funcție de următoarele criterii de departajare:

Criteriul 1 de departajare va viza dimensiunea economică (SO) al solicitantului (fermier/grup). Se va avantaja solicitantul care are cea mai mica dimensiune economică(SO).

Criteriul 2 de departajare este dată de ponderea suprafeței certificate din totalul suprafeței exploatației. Se va avantaja solicitantul care are cea mai mare pondere a suprafeței certificate.

Metodoligia de verificare este disponibila pe site-ul www.gal-mvc.ro in cadrul Manualului de procedura al Grup de Actiune Locala “Micro-Regiunea Vailor Crisurilor Alb si Negru”.

Data si modul de anuntare a rezultatelor procesului de selectie

Rezultatele procesului de selectie vor fi facute publice in termen de maxim 26 de zile de la inchiderea sesiunii de depunere, prin publicarea Raportului final pe site-ul www.gal-mvc.ro.

Datele de contact ale Grupului de Actiune Locala Microregiunea Vailor Crisurilor Alb si Negru, unde solicitantii pot obtine informatii detaliate: Sat Socodor, Com. Socodor, nr. 337, www.gal-mvc.ro , tel.: 0257350894.

Informaţii suplimentare privind accesarea şi derularea Măsurii 3 (3A) din cadrul Strategiei de Dezvoltare Locala a teritoriului Micro-Regiunii Vailor Crisurilor Alb si Negru sunt cuprinse în „GHIDUL SOLICITANTULUI” – publicate pe site-ul www.gal-mvc.ro .

Vă aşteptăm la sediul Grupului de Actiune Locala “Micro-Regiunea Vailor Crisurilor Alb si Negru” din Sat Socodor, Com. Socodor, nr. 337.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.