Cum a LOVIT pandemia TURISMUL ARĂDEAN, care ABIA SUPRAVIEȚUIA și înainte

Cum a LOVIT pandemia TURISMUL ARĂDEAN, care ABIA SUPRAVIEȚUIA și înainte

Turismul a fost unul dintre domeniile cele mai grav afectate de pandemie. Atât la nivel mondial, cât și la nivel local, angajații din HoReCa, precum și agențiile de turism și companiile aeriene au simțit din plin această criză.

Chiar dacă încetul cu încetul au început să se deschidă anumite destinații, mulți dintre potențialii turiști nu mai au resurse financiare pentru o vacanță, sau nu doresc să călătorească de frica virsului, ori nu vor să treacă prin toată procedura testării și a carantinei la întoarcere. Toate aceste lucruri au dus turismul în pragul colapsului.

În ultima perioadă, puținii români care călătoresc aleg destinații exotice care sunt mai izolate și sunt considerate sigure, precum Zanzibar și Maldive, sau merg la munte în România, la ski. Cu toate acestea, față de anul 2019, turismul în România a scăzut enorm de mult, fapt care se observa bineînțeles și la nivel local, în orașul nostru, Arad.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în România în noiembrie 2019 au fost 902.837 de sosiri în unitățile principale de cazare (hoteluri, pensiuni, vile, etc.), iar un an mai târziu, în noiembrie 2020, au fost doar 338.728 de sosiri. Se observă o scădere cu aproape două treimi. Utilizarea netă a locurilor de cazare a fost în proporție de 29,6% în noiembrie 2019 și de 12,8% în noiembrie 2020.

Turismul arădean este din start un domeniu care a avut de suferit, din cauza lipsei de interes a turiștilor pentru această zonă, iar în perioada pandemiei lucrurile s-au agravat. Deși există stațiuni și localități care atrag vizitatori, precum sunt Moneasa, Ghioroc, Cetatea Șiria și Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria, din cauza restricțiilor aceștia s-au împuținat simțitor. În ceea ce privește hotelurile din municipiul Arad, dacă acestea erau aproape pline, în special de persoane care veneau în scop de serviciu, afaceri, artiști pe perioada festivalelor, acum sunt mai mult goale.

În județul nostru au sosit, în total, 18.223 de persoane în noiembrie 2019. În aceeași lună a anului 2020 au fost doar 7.419 de persoane, deci mai puțin de jumătate. Cel mai mare număr de turiști în 2020 în județul Arad a fost în ianuarie, înainte de debutul pandemiei în țara noastră, cu 16.564 de sosiri, iar vara, în luna august, au fost doar 11.377 de sosiri, când existau mai multe măsuri de relaxare. Cei mai mulți au ales să se cazeze la hoteluri, pensiuni turistice și pensiuni agroturistice, iar motelurile au fost cel mai puțin preferate.

Potrivit INSSE, în județul Arad au fost 31.328 de înnoptări la principalele unități de cazare în noiembrie 2019, iar în 2020 au scăzut la 11.027, în aceeași lună.

Indicele de utilizare netă a unităților de cazare în județ a fost în anul 2019 în luna noiembrie de 25,7%, iar conform ultimelor date, în noiembrie 2020 a fost de 11,4%. Nici măcar vara lucrurile nu au stat mai bine, în luna iunie 2020 indicele fiind de 11,6%, în iulie 18,8%, iar în august 20,5%.

Pentru ca turismul autohton să își revină putem contribui fiecare cu câte puțin, vizitând obiective turistice locale, muzee sau petrecând măcar un weekend în Apuseni, unde ne putem bucura de peisaje frumoase, cu avantajul de a fi aproape de casă.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.