Noua colectivizare: Cooperative agricole de tip nou (I)

Noua colectivizare: Cooperative agricole de tip nou (I)

In ultimii ani s-a vorbitfoarte mult despre asociere si forme asociative in agricultura.

Astfel sunt cunoscute asociatii ale agricultorilor pe diferite tipuri de produse (legume, fructe, miere, lapte, etc.) si chiar COOPERATIVE AGRICOLE  DE TIP NOU pe diferite sectoare (vegetal, zootehnic, comert, mestesuguri).

Despre o astfel de cooperativa doresc sa va scriu in 2 episoade, cu scopul de a evidentia diferenta dintre CAP-urile comuniste si o COOPERATIVA AGRICOLA din zilele noastre, precum si avantajele pe care le au fermierii mici si mijlocii, daca sunt membri intr-o cooperativa.

Mentionez ca eu am lucrat intr-un CAP inainte de revolutie si acum sunt Director executiv la COOPERATIVA AGRICOLA AGRO MURESANA, cu sediul in Arad si care are ca membri 11 fermieri din judetul ARAD si reuneste o suprafata de 2650 ha in judet.

COOPERATIVA AGRICOLA AGRO MURESANA a inceput activitatea in februarie 2018 si este axata pe sectorul vegetal, cultura mare (cereale, plante oleaginoase si plante furajere). Ca obiect principal de activitate, conform codului CAEN 4621, desfasoara activitati de „Comert cu ridicata a cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat”.

Scopul principal pentru care fermierii trebuie sa se organizeze in cooperative este puterea de negociere in cazul achizitiilor de inputuri si a vanzarii productiei. In acest sens, COOPERATIVA AGRO MURESANA organizeaza licitatii pentru cumpararea de seminte, pesticide, etc. si negociaza preturile produselor agricole cu marile firme care achizitioneaza aceste produse.

Daca pe vremuri in CAP pamanturile se lucrau la gramada, in Cooperativele de astazi fiecare isi lucreaza pamantul individual iar prin cooperativa se cumpara seminte, ingrasaminte, pesticide si tot ce este necesar in ferma. Cooperativa face recomandari de tehnologie, organizeaza intalniri tehnice ale membrilor sau cu diferiti producatori de inputuri, lanseaza avertizari pentru diferite atacuri de boli sau daunatori si preia orice problema tehnica a fermierului in vederea gasirii solutiei de rezolvare. In acest fel fermierul membru in cooperativa poate sa lucreze linistit pamantul deoarece problemele de aprovizionare si desfacere le preia cooperativa.

Cooperativele functioneaza in baza legii nr. 566 a Cooperatiei agricole aparuta in 2004 si revizuita in 2016, 2019 si 20 noiembrie 2020 (Legea 265). Conform acestei legi COOPERATIVA AGRICOLA AGRO MURESANA ARAD este persoana juridica de drept privat si reprezinta o asociatie autonoma cu un numar nelimitat de persoane fizice si juridice, dar nu mai putin de 5, constituita pe baza consimtamantului liber exprimat de parti, in scopul promovarii intereselor membrilor cooperatori, in conformitate cu principiile cooperatiste. Ea desfasoara activitati comerciale, fiind producatoare de bunuri si servicii in agricultura, urmarind in acest scop:

– asigurarea conditiilorpentru obtinerea avantajelor economice de catre toti membrii cooperatori;

– asigurarea cerintelor membrilor cooperatori in aprovizionarea cu mijloace necesare productiei agricole;

– valorificarea productiei realizate de catre membrii cooperatori;

– dezvoltarea economico-sociala a spatiului rural;

– promovarea utilizarii practicilor de cultivare, a tehnicilor de productie, gestiunea deseurilor care sa nu dauneze mediului inconjurator in special pentru protectia calitatii apelor, a solului si a peisajului natural precum si mentinerea si promovarea biodiversitatii.

Cooperativa isi desfasoara activitatea dupa principii cooperatiste evidentiate in Legea cooperatiei agriole, cum ar fi:

1.            principiul asocierii voluntare si deschise;

2.            principiul egalitatii membrilor in luarea deciziilor de conducere administrativa a cooperativei;

3.            principiul participarii economice a membrilor cooperatori;

4.            principiul autonomiei si independentei cooperativelor agricole;

5.            principiul educarii, instruirii si informarii membrilor cooperatori;

6.            principiul cooperarii dintre cooperativele agricole;

7.            principiul preocuparii pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor.

Se observa de aici ca in cooperativele de tip nou conducerea si activitatea se desfasoara pe principii democratice, fiecare membru avand dreptul la opinie si obligatia de a se implica activ in desfasurarea activitatii cooperativei, nu ca in vechile cooperative unde membrii aveau doar dreptul sa munceasca iar in activitatea de planificare si organizare nu aveau posibilitatea sa intervina.

In episodul de saptamana viitoare va voi prezenta modul de organizare a cooperativei, drepturile si obligatiile membrilor cooperatori, atributiile organelor de conducere ale cooperativei.

Pana atunci, NU UITATI:

COOPERATIVA AGRICOLA AGRO MURESANA face inscrieri de noi membri asociati, persoane fizice si juridice, gospodarii ale populatiei care lucreaza in cultura cerealelor, plantelor oleaginoase si plantelor furajere cu sediul in judetul ARAD. Informatii si inscrieri, la telefon 0722249514 sau 0770760128.

Mihai Dehelean,
Director executiv

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.