Modificarea managementului de la Compania de Apă are CONSECINŢE GRAVE. Semnal de alarmă tras de Ministerul Fondurilor Europene

Modificarea managementului de la Compania de Apă are CONSECINŢE GRAVE. Semnal de alarmă tras de Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene a transmis Instituției Prefectului – Județul Arad, precum și Companiei de Apă Arad SA şi ADI Apă Canalizare Județul Arad și Consiliul Județean Arad, o adresă ce arată consecințele grave ale punerii în aplicare a Hotărârii nr. 299 din 22.12.2015 a CJA. Este vorba despre hotărârea privind aprobarea mandatării reprezentanților Județului Arad pentru a solicita Consiliului de Administrație al S.C. Compania de Apă S.A. Arad convocarea Adunării Generale a Acționarilor și modificarea sistemului de administrare al companiei, se arată într-un comunicat de presă al prefectului Cosmin Pribac.

„Concluziile formulate de Directorul General al Direcției Programe Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene sunt fără echivoc: aplicarea hotărârii 299/2015 a Consiliului Județean poate duce la declararea ca neeligibil a întregului proiect privind Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Județul Arad, însemnând că se vor pierde toți banii europeni aferenți proiectului. Am speranța că factorii decidenți vor lua măsurile necesare pentru revocarea acestei hotărâri care, iată, poate bloca un proiect european major al Județului Arad, cu derulare multianuală, al cărui beneficii au fost explicate în repetate rânduri chiar de cei responsabili să îl pună în aplicare”, a declarat Prefectul Județului Arad, Cosmin Pribac.

În adresa respectivă se arată: „În final, având în vedere cele mai sus menționate, subliniem că punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Județean conduce la încălcarea prevederilor contractului de finanțare prin nerespectarea obligației de a nu aduce atingere condițiilor instituționale inițiale din Aplicația de finanțare, în conformitate cu alineatele (6) și (7) ale paragrafului a) Obligațiile beneficiarului din art. 8 din Contractul de Finanțare nr. 101709/20.05.2010 și, totodată, poate conduce la declararea ca neeligibil a întreg proiectului major aprobat la nivelul județului Arad, cu rezilierea pe cale de consecință a contractului de finanțare și recuperearea integrală a fondurilor nerambursabile acordate. De asemenea, față de cele menționate anterior, modificările propuse sunt de natură a determina nerespectarea prevederilor legale destinate asigurării conformității cu regulile ajutorului de stat”.

Iată Adresa M.F.E.

UPDATE/ Comunicat de presă al Companiei de Apă:

S.C. Compania de Apă Arad S.A. a primit din partea Ministerulului Fondurilor Europene prin Direcţia Generalã Programe Infrastructurã Mare o adresă prin care se atrage atenţia că punerea în aplicare a HCJ nr. 299/ 22.12.2015 ar duce la încălcarea prevederilor contractului de finanţare pentru POS MEDIU şi POIM prin nerespectarea obligaţiei de a nu aduce atingere condiţiilor instituţionale iniţiale ale Aplicaţiei de Finanţare. De asemenea se poate ajunge şi la declararea ca neeligibil a întreg proiectului major aprobat la nivelul judeţului Arad, cu rezilierea contractului de finanţare şi recuperarea integrală a fondurilor nerambursabile acordate.

Ministerul Fondurilor Europene, prin Direcţia Generalã Programe Infrastructurã Mare a răspuns demersului Consiliului Judeţean Arad, care prin Hotărârea de Consiliu Judeţean nr. 299/ 22.12.2015 aproba mandatarea reprezentanţilor Judeţului Arad să solicite Consiliului de Administraţie al S.C. Compania de Apă Arad S.A. convocarea Adunării Generale a Acţionarilor pentru :

-schimbarea sistemului de administrare al   S.C. Compania de Apă Arad S.A. din sistem unitar în sistem dualist

– modificarea Actului Constitutiv al S.C. Compania de Apă Arad S.A.

– revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al S.C. Compania de Apă Arad S.A.

– alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere.

În răspunsul Ministerul Fondurilor Europene se arată că:

Existenţa unui cadru instituţional adecvat a fost o condiţie de aprobare a POS Mediu 2007-2013.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI ) este cea care exercită pentru şi în numele autorităţilor locale membre, atribuţiile şi responsabilităţile legate de serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi dreptul de control asupra Operatorului Regional, în acest caz, S.C. Compania de Apă Arad S.A., în baza contractului de delegare. ADI este principalul Interlocutor al Operatorilor Regionali dar şi interfaţa de discuţii, cu rol de coordonare între autoriţăţile locale şi aceştia.

Atât modelele de documente elaborate de AM POS Mediu pentru a veni în spijinul beneficiarului, cât şi Lg 51/2006 cu privire la serviciile comunitare de utilităţi publice recunosc sistemul unitar ca sistem de administrare a Operatorului Regional.

Consiliul Judeţean, în calitate de acţionar al Operatorului Regional, prin emiterea HCJ nr. 299/ 22.12.2015 nu poate sa se substituie direct unei prerogative a ADI.

La baza finanţării proiectului major în infrastructura de apă şi canalizare din judeţul Arad, în valoare de aprox. 140 milioane Euro, au stat la bază deciziile tuturor autorităţilor locale, inclusiv a Consiliului Judeţean.

Conducerea S.C. Compania de Apă Arad S.A.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.