Reglementarea profesiei de bonă aduce un plus de siguranţă copiilor şi părinţilor

Reglementarea profesiei de bonă aduce un plus de siguranţă copiilor şi părinţilor

Deputatul Dorel Căprar a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că reglementarea profesiei de bonă aduce un plus de siguranţă copiilor şi părinţilor.

„Ca for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat în această săptămână Legea privind exercitarea profesiei de bonă, iniţiativa legislativă aparţinând unui grup extins de parlamentari PSD, alături de care au semnat şi parlamentari ai altor politice. Legea a fost adoptată cu o largă majoritate de 285 voturi «pentru» şi doar trei abţineri”, a declarat Dorel Căprar, unul dintre iniţiatorii acestei legi.

Deputatul a salutat adoptarea acestei legi în Camera Deputaţilor, susţinând totodată faptul că această lege va veni în ajutorul multor familii tinere, cu copii.

„Prin reglementarea profesiei de bonă, legea aduce un plus de siguranţă copiilor şi părinţilor, iar persoanelor care vor exercita activitatea de bonă le creează un statut profesional ferm în baza cărora pot practica această meserie în condiţii de legalitate, inclusiv prin includerea lor în sistemul asigurărilor sociale şi de sănătate”, a arătat deputatul social-democrat arădean.

Potrivit lui Căprar, având în vedere locurile limitate existente în creşe şi grădiniţe, noua lege îi va ajuta pe părinţii care au posibilitatea de angaja o bonă, să aibă o anumită siguranţă atunci când apelează la astfel de servicii şi, în consecinţă, să fie eliberate locuri din creşe pentru copiii ce provin din familii mai sărace.

Conform prevederilor respectivei legi, pentru a putea semna un contract cu părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului, persoana care va îndeplini activitatea de bonă va trebui să deţină un certificat de calificare pentru această profesie, aceasta fiind o garanţie în plus pentru părinţi.

Nu vor putea desfăşura activitatea de bonă persoanele care suferă de boli cronice transmisibile, au fost decăzute din drepturile părinteşti, sunt dependente de droguri, alcool ori alte substanţe, sau au fost decăzute din drepturile părinteşti. Unele restricţii se aplică şi persoanelor care locuiesc în acelaşi domiciliu cu bona, dacă activitatea de îngrijire se va desfăşura la domiciliul acesteia.

„Consider că această lege reglementează foarte bine îngrijirea copiilor mici de către bone şi salut decizia colegilor mei parlamentari de a susţine această iniţiativă, indiferent de partidul din care fac parte”, a adăugat deputatul Dorel Căprar.

De remarcat, că legea a fost trimisă spre promulgare Preşedintelui României şi va intra în vigoare la trei luni după apariţia sa în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.