Un arădean VÂNEAZĂ FURTUNI în Atlantic: Adrian Matei LUPTĂ cu VALURILE URIAŞE, pentru VIITORUL PLANETEI

Un arădean VÂNEAZĂ FURTUNI în Atlantic: Adrian Matei LUPTĂ cu VALURILE URIAŞE, pentru VIITORUL PLANETEI

Adrian Matei, un tânăr din Arad, participă la o cercetare de importanță planetară legată de încălzirea globală și prognoza meteo. Pentru aceasta luptă, alături de colegii săi, cu valurile de zeci de metri ale Atlanticului, într-o experienţă unică, pe cât de frumoasă pe atât de terifiantă. Dar, înainte de toate, deosebit de importantă.

Adrian Matei este angrenat într-un program doctoral la University College London, alături de alţi 14 oameni de ştiinţă. Pentru a duce la bun sfârşit cercetarea, echipa vânează furtuni în Oceanul Atlantic, pentru a face măsurători şi a afla cauza transferului de dioxid de carbon din atmosferă în ocean.

cercetatori furtuni Atlantic

„Este un proiect britanico-american. S-au făcut multe măsurători pentru a afla care este cauza transferului de dioxid de carbon din atmosferă în ocean. Lucrul acesta se întâmplă mai ales în timpul furtunilor. În timp ce se sparg valurile, ele captează aer din atmosferă și extrag dioxidul de carbon sub formă de bule”, a spus tânărul într-un interviu acordat pentru emisiunea „În premieră”.
„Dioxidul de carbon este un important gaz de seră. Odată cu creșterea dioxidului de carbon, climatul se schimbă. Oceanul este un regulator esențial al climatului. Noi suntem primii care au făcut asemenea măsurători în asemenea condiții”, a adăugat Adrian Matei.

Adrian Matei

Adrian Matei a povestit pentru DC News ce fac, mai exact, oamenii de ştiinţă în largul oceanului: „Am fost șase săptămâni pe ocean. Noi doream să facem măsurători ai diferiților parametri cum ar fi: fluxul de dioxid de carbon, particule marine generate care ajută la formarea norilor. Am măsurat valurile, am măsurat bulele din ocean. Pentru acest lucru, noi trebuia să vânăm furtuni. Ne uitam la prognoza meteo și unde era furtuna mai intensă, acolo mergeam și făceam măsurătorile. Lansam instrumentele pe ocean, le lăsam în jur de 30 de ore, apoi le colectam și iarăși repetam procesul”.

furtuna Atlantic 1

Acesta a povestit şi episodul înfricoşător din timpul unei furtuni puternice: „A cincea furtună a fost una violentă, adică de intensitatea unui uragan, cu vânt de peste 100 km/h și valuri de 15-20 de metri. Imaginați-vă un val cât un bloc de 5-6 etaje care vine spre dumneavoastră. A fost o furtună înfricoșătoare. Ne povestea un coleg britanic – care are multă experiență pe vas – că la un moment dat, în timpul unei furtuni puternice, s-au oprit motoarele pe vas. Nu este tocmai bine pentru că nu mai poți să virezi împotriva valurilor. Practic ești o jucărie pentru valuri. În noaptea dinaintea furtunii mă gândeam ce facem dacă se opresc motoarele, dacă se ia curentul electric, dar am trecut cu bine. Aș mai repeta experiența. Pe moment poate că am zis că vreau să ajung pe uscat, dar acum chiar aș mai repeta experiența. A fost ceva deosebit. La vreo câteva zile distanță, acea furtună a lovit Europa”.

Adrian Matei a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii de Vest din Timișoara, după care a urmat un master la Universite „Joseph Fourier”, unde a studiat fizica atmosferei. Acum, studiază interacțiunea dintre atmosferă și ocean.

Vezi AICI ediția integrală a emisiunii „În premieră”

Foto: Facebook

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.