ALEGERILE EUROPARLAMENTARE: Stânga DOMINĂ scena politică românească, DEZASTRU pentru dreapta fărâmiţată!

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE: Stânga DOMINĂ scena politică românească, DEZASTRU pentru dreapta fărâmiţată!

Alianţa PSD-PC-UNPR a câştigat alegerile europarlamentare din România.

La ora închiderii urnelor (21), institutele de sondare au prezentat primele rezultate ale exit-poll-urilor, valabile pentru ora 19. Cu o prezenţă scăzută la urne, partidele s-au bătut aproape exclusiv pe mobilizarea la vot a membrilor de partid.

Sondaj IRES, prezentat de Digi 24:
PSD-UNPR-PC: 41%
PNL: 14%
PDL: 10%
PMP: 6%
UMDR: 7%
Mircea Diaconu: 5%
Forţa Civică: 3%
PP-DD: 4%
PRM: 1%
Celelalte partide: 5%
Candidaţi independenţi: 3%

Sondaj CCSB, prezentat de Antena 3:
PSD-UNPR-PC: 42,40%
PNL: 13,30%
PDL: 11,50%
PMP: 6,30%
UMDR: 6,20%
Mircea Diaconu: 4,3%
Forţa Civică: 3,30%
PP-DD: 4,20%
PRM: 2,90%
PNŢCD: 0,6%
Noua Republică: 0,2%

Sondaj CSCI, prezentat de România TV:
PSD-UNPR-PC: 43%
PNL: 14%
PDL: 12
PMP: 7%
UMDR: 6%
Mircea Diaconu: 4%

Sondaj CURS şi Avangarde, prezentat de TVR:
PSD-UNPR-PC: 41,01%
PNL: 14,92%
PDL: 11,82%
PMP: 6,7%
UMDR: 7,1%
Mircea Diaconu: 5,91%
Forţa Civică: 2,11%
PP-DD: 3,45%
PRM: 2,55%
Alţii: 4,43%

Sondaj prezentat de Realitatea TV:
PSD-UNPR-PC 41,5%
PNL: 16%
PDL: 13%
PMP: 8%

Reacţii după anunţarea exit-poll-urilor:

Liviu Dragnea, PSD: „Este eşecul lui Crin, categoric. Până la urmă, cetăţenii au sancţionat decizia lor de a ieşi din USL – dacă erau în USL, gândiţi-vă că până acuma aveam 60%. Domnul Mircea Diaconu are cât un partid, are cât PMP”.

Crin Antonescu, PNL: „Fac apel la reprezentanţii PNL să-şi facă datoria cu maximă seriozitate şi corectitudine până când voturile sunt numărate, procesul electoral este pe deplin încheiat. Despre rezultate vom vorbi poate şi în această noapte, sigur mâine dimineaţă”.

Vasile Blaga, PDL: „Aş vrea să le mulţumesc acelora care au avut încredere şi au votat PDL, au votat candidaţii noştri pentru PE. Aş vrea să le mulţumesc militanţilor PDL, care au dus o bătălie pe mai multe fronturi, şi să îi rog să facă ce au făcut întotdeauna – să aibă răbdare şi să rămâna în secţiile de votare, ca să putem termina numărătoarea paralelă. Putea fi un procent mai bun, ne puneam speranţe într-o participare mai mare la vor, dar este un rezultat acceptabil”.

Elena Udrea, PMP: „Suntem un partid în care 80% dintre membri sunt oameni noi, partid care îşi construieşte acum structurile, suntem singurul partid de centru-dreapta care am crescut în această campanie. Dacă prezenţa la vot a fost mai mare la alegerile europarlamentare, creşterea se datorează şi campaniei făcute de PMP”.

Mircea Diaconu, candidat independent: „Dacă acest procent este real va fi miraculos”.

Mihai Răzvan Ungureanu, Forţa Civică: „Forţa Civică va fi un partid de guvernare. Ne pregătim pentru discuţii cu toate partidele de centru-dreapta. Forţa Civică reuşeste să demonstreze că în pofida atmosferei politice din România, mergem mai departe cu pas ferm şi clar. Ne bucurăm că am făcut faţă acestei confruntări şi de aici încolo cu nădejde şi credinţă ne vedem de drum. Pentru noi, victoria există orişicum”.

UPDATE/ Potrivit numărătorilor paralele realizate de partidele politice, scorul Alianţei PSD-PC-UNPR a coborât sub 40 la sută.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.