Cât costă și cât durează schimbarea buletinului?

Cât costă și cât durează schimbarea buletinului?

Dacă ești în situația de a-ți schimba cartea de identitate fie că ai pierdut-o pe cea veche, fie pentru că a expirat, este necesar să achiți două taxe.  Pe lângă bani, însă, schimbarea buletinului te mai costă ore întregi petrecute la ghișee și plimbări între instituții. Dar să începem cu începutul.

După ce te-ai înarmat cu multă răbdare, prima oprire va fi la poștă unde trebuie să achiți taxa pentru eliberarea actului de identitate în valoare de 7 lei, dar și 5 lei taxa de timbru. Timpul petrecut în oficiul poștal poate varia de la câteva minute până la zeci de minute. Prima parte a zilei este cea mai neindicată perioadă pentru a merge la poștă, întrucât atunci e aglomerație la aproape toate oficiile.

Din cauza birocraţiei, oamenii pierd ore în șir între poștă și birourile de evidenţă a populaţiei. În plus, dacă nu mergi de la bun-început cu actele necesare pentru eliberarea buletinului vei fi nevoit să stai de mai multe ori la cozi interminabile.

Chitanţa care dovedește că ai plătit taxa pentru eliberarea actului de identitate şi timbrul fiscal se adaugă dosarului de eliberare a documentului de identitate. Acesta trebuie să mai conţină certificatul de naştere în original şi copie, actul de proprietate a locuinţei şi, dacă e cazul, certificat de căsătorie, divorţ sau deces.

Cu şi mai multă răbdare trebuie să te înarmezi când ajungi la biroul de evidență a populaţiei, pentru că este nevoie în unele cazuri să stai câteva ore la coadă ca să ajungi să depui actele.

Dacă locuinţa nu e pe numele tău, atunci proprietarul trebuie să te însoţească la biroul de evidenţă a populaţiei pentru a confirma în faţa ofiţerului că acceptă să te ia în spaţiu. Odată încheiate aceste proceduri, aştepți din nou.

În unele cazuri actul de identitate poate fi eliberat în două-trei zile, dacă posesorul are nevoie de el urgent. În această perioadă, înainte de alegeri, procedura – cel puțin din punct de vedere al perioadei de așteptare până la eliberarea actului – este simplificată în sensul că buletinul se poate elibera chiar şi în 24 de ore.

Foto: enational.ro

  1. Pentru programare schimbare buletin persoanelor baer adrian vasile si ciocanas dinu petronel

    Raspunde
  2. Am ajuns in romania pt sa scot un buletin nou e primu am fost la politie si mi a luat amprentele si mi au zis ca e gata in curand mi ai zis ca pe 17 .12.15 dar nu nu pot sa mai stau

    Raspunde
  3. Sint in constanta am fost la sectia nr 1 nu ppt astepta atat ca nu mai am banii si am vrut sa platest la urgenta au zis ca nu exista

    Raspunde
  4. Yo n am cerut buletin ca num trebe

    Raspunde
  5. Numai analfabeți au postat pe site aici. Eu dacă as lucra la politie nici nu v-aș da buletine.

    Raspunde
  6. De ce trebuie si titlu de proprietate pentru schimbare unui buletin

    Raspunde
  7. eu vreau sa schimb adresa de la galati la tulcea, in cat e gata buletinul?

    Raspunde
  8. Bunaziu este cineva care STIE cat dureaza sami dea buletinul daca mio expirat care ziele trebuie sa astept va rog Sam saspundeti

    Raspunde
  9. Adica pot asteapta mauli mult de o sapt,,,??!! Locuiesc in Grecia si locul de munca este stabil fara sa pot lua concediu mai mult de 7 zile,exista posibilitatea sa rezolv ?! Unii spun ca sunt 14 zile lukratatoare altii la urgenta decat 24 ore,sincer nu stiu ce sa mai cred ,imi puteti da va rog un raspyns exact ?! Multumesc!

    Raspunde
  10. Aveti respect pentru semeni, daca nu cunoasteti prea multi moldovei de peste Prut, nu generalizati, suntem poate si mai buni ca unii din voi, care scrieti prostii, terminati cu stigmatizarile…

    Raspunde
    • terminam cand terminati si voi moldovencele sa va aruncati copii la wc uri si tomberoane in tara si n strainatate si partenerii vostrii de baut si de violat propriile fice intre 2 si 4 ani

      Raspunde
      • nicolae ,
        Nu Incerc sa judec nici o nationalitate dar pidari ca tine sunt cam peste tot
        ( cauta un moldovean sa-ti traduca daca nu inlelegi)

        Raspunde
      • fiice, mai mitica daca tot o faci pe profetul pe site-ul asta de informare

        Raspunde
      • Cum spuneam! Mai Nicolae esti o pizda (atentie nu femeie) prapadita. Probabil chiar tu ai fost nedorit de tactu iar ma-ta ti-a crescut prin vecini si ai ajuns sa ai frustrari atat de mari sau poate ti-a pus capra vreun moldovean si ai ramas cu sechele. Prea esti suparat pe moldoveni si nu se explica altfel. Esti cam bolnav si suparat ca un pechinez care se razbuna pe papuci pishindu-se in ei atunci cand ia bataie de la toate pisicile. Pizdo! 🙂

        Raspunde
  11. cine va achita cartea de identitate, daca la sectia de pasapoarte au gresit locul nasterii? si in cit timp se poate de perfectionat alta carte de identitate la urgenta?

    Raspunde
  12. Eu,anul acesta care vine voi face 18 ani pe 17 noiembrie si de ziua mea as vrea sa ma duc in strainatate ,undeva,3 zile.Ideea e ca buletinul meu expira de ziua mea.Ce as putea face?Am sanse??

    Raspunde
  13. SINT IN MADRID .MI SA FURAT SI BULETINU SI PASAPORTU.CE TREBUIE SA FAC? AM DENUNTIA LA POLITIE.CIT MA COSTA PENTRU SA LE REFAC

    Raspunde
  14. pentru analfabeti nu ar trebui sa se elibereze buletin. sau daca se elibereaza ar trebui pus un semn ceva pe ele sa se scunoasca. ar fi util. si la cetatenie ar putea sa scrie semiroman sau ceva de genul asta. ar fi o idee buna? voi ce ziceti?

    Raspunde
  15. nu de altceva dar vad aici atata prostie si limba romana atat de masacrata ca mi se face sila.
    revenind la ideea topicului cat dureaza in ploiesti sa-ti iasa buletinul pentru schimbare domiciliu? stie careva? eu as vrea sa il scot chiar de ziua mea.

    Raspunde
  16. Locuiesc in Austria. Am atat buletinul cat si pasaportu expirat iar saptamana asta pe sfarsit trebuie sa dau o fuga pana in tara. Cunoasteti vreo posibilitate sa pot sa ma intorc im 3 zile inapoi. In tara asi avea posibilatatea sa intru cu o foaie de drum (titlu de calatorie) dar la intrarea in tara nu mai e valabita. Ce pot sa fac?

    Raspunde
  17. Vai cata durere,ati uitat sa scrieti si sa cititi ,cu tehnologia asta e greu tare…..orice sunteti moldoveni ,ardeleni,olteni ,banateni ……avem aceasi limba ROMANA fratilor ! Va uz succes in obtinerea cat mai urgenta a B.I.

    Raspunde
  18. O tara de cacat, cu oameni de cacat…cat ma bucur ca am plecat din ea!
    Unii dintre noi chiar nu apartinem locului!
    Va urez bafta in toate tampeniile care le faceti si spuneti. Ramaneti tot asa!
    Cu deosebita stima!
    Anonim

    Raspunde
  19. Bună ziua am și eu o întrebare , eu urmează sa ma căsătoresc în curând Duminica am cununia civila și și eu săptămâna viitoare cum ar veni pe Vineri …as vrea sa plec în Italia și as vrea sa știu în cat timp mi se poate elibera buletinul ? De urgenta ….

    Raspunde
  20. Am 20 de ani si mi-am pierdut buletinul. Cat ani este valid buletinul nou? Inca nu l-am facut.

    Raspunde
  21. ba anonimule manca-mi-ai pula din cotor muistule, tara nu e de cacat, oamenii sunt de cacat, asa ca tine care faci confuzie intre tara ca teritoriu si oameni ca fiinte. ce pula mea de treaba are una cu alta ?

    Raspunde
  22. Fraților, nu vă suparați pe mine, dar vă rog să nu mai continuați circul acesta de insulte și injurii. Nu este normal. Dacă nu știți să scrieți și să vorbiți, puneți mâna și citiți. Pentru a beneficia de libertatea de exprimare trebuie in primul rând să știți să vă exprimați. Iar pentru asta trebuie să aveți ordine în idei și o cultură de bun simț. Nu mai aruncați numai cu insulte în stânga și în dreapta. Dacă o țineți tot așa, vă veți cufunda și mai tare în mizeria în care vă aflați și nu veți găsi nicidecum drumul spre ieșire. Veți rămâne manipulabili și slabi, și o să muriți îngropați în ură și mizerie. Învățați să gâidiți, să iubiți, să mai și lăsați de la voi când este cazul, și cel mai important, învățați să vă rezolvați problemele întotdeauna cu răbdare și într-un mod cât mai civilizat. Doar așa veți progresa.

    Raspunde
  23. Romania sunteti voi dragilor…uitativa si voi unde sa ajuns. pe un site unde se dau infomatii pt cetateni voi va injurati in ultimmul hal… felicitari la toti!!! faceti din romania un cacat de tara. si va ai si laudati ca avem o tara frumoasa cand voi o murdariti. rusine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Raspunde
  24. Daca buletinul mau se expira in decembrie eu pot sal schimb si mai inainte ?cat timp trebuie sa astept ca sal iau?

    Raspunde
  25. Buna fraților nu mai este este actualizat ce este aici anunță.se plătește doar 7 ron taxa de buletin cea de 5 Ron s.a scos.

    Raspunde
  26. Trebuie titlu de proprietate la lingvisti astea ca mor PE langa birturi cu ajutorul social… Nici PE un sit de dobitocie nu gasesesti asemenea comentRii

    Raspunde
  27. Napoleon_cel_tanar 17 ianuarie, 2020, 11:15 am

    Deci pe scurt ma dor ochii. Asta cred ca este singurul site din lume unde au access toti retardatii , diotii si inadaptatii sociali, stransi toti la un loc. Aici gasesti unul mai retardat ca altu.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.