HALUCINANT! Unde s-a ajuns: Managerul Filarmonicii l-a urmărit şi l-a fotografiat pe vicepreşedintele sindicatului

HALUCINANT! Unde s-a ajuns: Managerul Filarmonicii l-a urmărit şi l-a fotografiat pe vicepreşedintele sindicatului

Nimic nu pare a mai putea opri lungul şir de abuzuri care se petrec la Filarmonica de Stat Arad în „era Văcean”. După ce liderul de sindicat a fost concediat (!), conducerea instituţiei l-a luat în vizor pe Varyas Tiberiu, vicepreşedintele sindicatului. Pentru un lucru absolut minor, acesta, şef – partidă în cadrul compartimentului de contrabas, a fost chemat să dea cu subsemnatul în faţa Comisia de Etică şi Disciplină a Filarmonicii, din care fac parte, între alţii, un administrator şi pompieri.

Pentru că abuzurile nu pot şi nu mai trebuie să fie tolerate la Filarmonica de Stat Arad, şaizeci de angajaţi  şi-au pus semnăturile pe o declaraţie în sprijinul lui Varyas Tiberiu iar acesta a adresat o sesizare Comisiei de Cultură a Consiliului Local Municipal şi viceprimarului (direct răspunzător) Levente Bognar. O prezentăm în cele ce urmează, lăsându-vă să constataţi singuri absurdul situaţiei şi atmosfera „creativă” din cadrul instituţiei de cultură arădene…

Catre
Comisia de Cultura a Consiliului Local Municipal Arad

In atentia domnului viceprimar
Levente Bognar

Subsemnatul Varyas Tiberiu, angajat al Filarmonicii de Stat Arad, avand calitatea de sef – partida in cadrul compartimentului de contrabas si vicepresedinte al sindicatului, declar urmatoarele:

In data de 22.09.2015, Inainte de inceperea repetitiei , domnul director artistic Doru Orban a luat cuvantul in fata orchestrei, facand cateva comunicari. Imediat dupa ce a incheiat, am cerut permisiunea dirijorului Roberto Salvalaio, care nu era la pupitru, ci statea deoparte, deci repetitia nu incepuse ( dupa cum reiese din declaratia dirijorului), sa adresez si eu cateva cuvinte colegilor din orchestra. Dirijorul a aprobat politicos aceasta cerere, stiind ca sun vicepresedinte de sindicat si am acest drept.

Am comunicat in aproximativ 2-3 minute, intentia de a organiza un meeting in data de 29.09.2015, pentru a sustine solicitarea primarului municipiului Arad, adresata in sedinta de plen a Consiliului Local si prin intermediul presei catre managerul Filarmonicii , cerandu-i demisia in repetate randuri.

Am adaugat ca dupa repetitie intentionez ca dupa repetitie intentionez sa depun la Primarie o cerere pentru autorizarea acestui meeting.

Mentionez ca domnul director artistic Doru Orban, nu se afla in sala in timpul acestei scurte comunicari.

De asemenea subliniez ca hotararea de a organiza un meeting a venit in urma numeroaselor solicitari din partea colegilor care au participat si la greva generala de trei saptamani prin care s-a cerut raspicat indepartarea managerului.

Greva a avut loc in lunile noiembrie – decembrie 2014 si a participat aproximativ 90% din personalul artistic, chiar si nemembrii de sindicat.

In pauza, am facut aceeasi comunicare si membrilor corului academic. Dirijorul corului a fost chemat in pauza, la o convorbire cu conducerea, in consecinta nu se poate pune in discutie ca am deranjat repetitia.

In urma acestor evenimente, am fost convocat in fata Comisiei de Etica si Disciplina, pe baza sesizarilor a doi colegi din orchestra si a unei colege din cor. Invinuirea care mi se aduce, este ca as fi deranjat repetitia din care s-au pierdut “ minute pretioase “.

Doresc sa precizez ca inaintea fiecarei repetitii, domnul director Doru Orban a facut comunicari catre orchestra si cor, a impartit unvitatii, a verificat liste, a raspuns la intrebari, dar nu s-a pus problema ca deranjeaza repetitia sau ca se pierde “timp pretios”, nicidecum ca se pierde “concentrarea” sau “atmosfera”.

Dupa o activitate de treizeci si sase de ani, pot afirma ca toate comunicarile legate de orice eveniment din viata si activitatea angajatilor (casatorii, nasteri, decese, strangeri de fonduri pentru ajutoare, etc.) s-au facut la inceputul repetitiilor si nimeni nu a fost cercetat disciplinar sau sanctionat.

Un “amanunt” interesant ar fi ca in Comisia de Disciplina au fost numiti administratorul si pompierul care au fost partasi la concedierea liderului de sindicat Mihai Dogaru. Nu pare o intamplare folosirea celor doi si in cazul meu si e previzibila intentia conducerii de a “scapa” de cei doi lideri de sindicat.

Protestam impotriva numirii in Comisia de Etica si Disciplina a administratorului si a pompierilor, persoane care nu au nimic in comun cu specificul activitatii noastre si nu au nici cele mai vagi cunostinte despre modul de desfasurare a unei repetitii.

In Regulamentul Intern se prevede ca: “Dirijorii poarta responsabilitatea actului artistic, astfel incat ei sunt singurii carte decid cu privire la eventuala scurtare a timpului de repetitie”.

In consecinta, avand aprobarea dirijorului de a face o scurta comuncare ( 2-3 minute) inainte de inceperea repetitiei, nu consider ca am savarsit vreo abatere disciplinara. Convocarea mea in fata Comisiei de Disciplina, precum si o eventuala sanctiune ar putea fi considerate hartuiri si abuzuri. In ultimul an am fost urmarit si fotografiat de catre managerul Filarmonicii. De asemenea am fost exclus din orchestra (in calitate de sef de partida) cu ocazia unui turneu la Milano, ceea ce a dus la anularea turneului.

In sustinerea mea un numar de peste saizeci de colegi, au semnat o declaratie comuna din care reiese ca nu am deranjat si nu am prejudiciat in niciun fel repetitia.

Vicepresedinte S.A.I.F.Arad
Varyas Tiberiu

  1. lasati ca candidam la capitala culturala europeana. cacafonia e voita. rusine Falca si consilierilor sai ca tolereaza asa ceva la Fila!!

    Raspunde
  2. acest domn e la filarmonica exact dupa chipul si asemanarea „ilustrului” individ pripasit la primarie. halal! bravo aradeni va meritati soarta!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.