NU DECLARI la timp TAXELE şi IMPOZITELE datorate statului? Fiscul tot își recuperează banii! De acum, printr-o NOUĂ PROCEDURĂ!

NU DECLARI la timp TAXELE şi IMPOZITELE datorate statului? Fiscul tot își recuperează banii! De acum, printr-o NOUĂ PROCEDURĂ!

Dacă te numeri printre persoanele care nu-și declară la timp taxele şi impozitele datorate statului, trebuie să iei în calcul faptul că Fiscul are de acum o nouă procedură pentru a urmări contribuabilii aflaţi în această situaţie.

Este vorba despre Ordinul ANAF nr. 962/2016 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, care a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

Actul normativ aduce o nouă procedură de stabilire din oficiu a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate de contribuabili, când aceştia nu îşi respectă obligaţia legală de a depune declaraţiile fiscale la termenul prevăzut de lege.

Procedura se adresează în principal persoanelor juridice şi nu se aplică persoanelor fizice pentru impozitul pe venit. Este, totuși, aplicabilă, dacă persoana fizică are calitate de plătitor al altor taxe, cum ar fi TVA sau este angajator şi achită impozitele pe salarii.

Compartimentele de specialitate din cadrul autorităţii fiscale ce constată că un contribuabil nu şi-a îndeplinit obligaţia declarativă vor înştiinţa contribuabilul cu privire la obligaţia depunerii declaraţiei.

Această înştiinţare trebuie adresată de organul fiscal în termen de maxim 15 zile de la data la care expiră termenul legal pentru depunerea declaraţiilor.

Contribuabilul are obligaţia depunerii declaraţiei fiscale de îndată, iar în termen de 20 de zile de la data comunicării înştiinţărilor, organul fiscal actualizează listele cu contribuabilii pentru care se va efectua impunerea din oficiu.

Pentru stabilirea din oficiu a impozitelor, analiza se efectuează automat, cu excepţia TVA şi a impozitului pe profit, pentru care se va extinde o analiză documentară. Impunerea din oficiu se realizează prin emiterea formularului 160, ce se comunică contribuabilului conform procedurilor din Codul de procedură fiscală.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.