Sute de boli NU VOR MAI FI TRATATE în spitalele din România, de la 1 iunie

Sute de boli NU VOR MAI FI TRATATE în spitalele din România, de la 1 iunie

Potrivit noilor reglementări în ceea ce priveşte spitalele din România, pentru peste 300 de diagnostice pacienții nu vor mai fi internați în spital, ci vor fi tratați în ambulatoriu, iar cinci boli cronice vor fi gestionate de medicii de familie. Este vorba despre hipertensiunea arteriară, diabetul zaharat de tip II, boala cronică de rinichi, bronhopneumopatia obstructivă cronică şi astmul bronşic.

„Pentru cele cinci boli cronice, vom da posibilitatea medicilor de familie să facă mai multe analize. Numărul de analize de laborator şi investigaţii de radiologie a crescut, sunt reglementări cine poate prescrie şi cine nu. O altă componentă foarte importantă este serviciul de prevenţie, care a fost regândit pe categorii de vârste. Faţă de vechiul proiect, există o excepţie, respectiv la categoria 18-39 de ani există recomandarea să se facă investigaţii o dată la trei ani, dar dacă riscograma arată o boală posibilă, atunci frecvența se reduce la un an de zile”, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Tibichi.

Contractul cadru privind asistența medicală şi pachetul de bază, care se vor aplica de la 1 iunie, vor aduce o serie de modificări.

„Concret, va fi mutat centrul de greutate de la spital la ambulatoriul de specialitate, astfel încât cazurile care se rezolvau în spitalizare continuă să fie rezolvate în ambulatoriu, pacienţii să efectueze analize, iar acestea să poată fi interpretate şi să primească tratament de la medicul din ambulatoriu”, a mai precizat președintele CNAS.

„Totodată, va exista o listă a diagnosticelor şi serviciilor care se vor face numai în spitalizare de zi şi pentru care au fost stabilite tarife diferenţiate. Este un sistem creat să permită specialiştilor şi spitalelor să rezolve anumite probleme în ambulatoriu”, a mai spus Tibichi.

Preşedintele CNAS a mai anunțat că spitalele publice şi private aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate vor primi aceleaşi fonduri pentru servicii medicale similare, dar şi pentru serviciile hoteliere, acestea din urmă fiind plafonate la cel mult 300 de lei.

Odată cu punerea în aplicare a noului cadru legislativ, respectiv la 1 iunie, va intra în vigoare şi dosarul electronic al pacientul.

Foto: wikimedia.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.