Ce trebuie să știți despre un aparat de aerosoli sau un nebulizator

Ce trebuie să știți despre un aparat de aerosoli sau un nebulizator

Dacă aveți astm sever, în caz de urgență, un aparat de aerosoli sau un nebulizator vă poate administra mai ușor tratamente, atunci când vă chinuiți să respirați.

Aflați de ce nebulizatoarele vă pot salva viața în caz de urgență și când le puteți folosi.

Ce este un nebulizator?

Un nebulizator sau un aparat de aerosoli este un dispozitiv care poate administra rapid și ușor doze mari de medicamente. Acesta funcționează prin transformarea unui medicament lichid într-o ceață fină. Această ceață poate fi apoi inhalată printr-o mască sau o piesă bucală.

Prin intermediul unui nebulizator sau aparat de aerosoli, se pot administra medicamente oricui. Pentru bebeluși și copii mici, se pot folosi măști de diferite dimensiuni. Pentru copiii mai mari și adulți, se poate folosi fie o mască facială, fie o piesă bucală.

Când se utilizează un nebulizator pentru a trata crizele de astm?

Nebulizatoarele sunt utilizate în principal în spital, sau de către paramedicii care vă tratează la domiciliu sau în ambulanță. De asemenea, acestea pot fi utilizate de către medicii de familie în centrele medicale sau în clinici.

Nu toată lumea va trebui să fie tratată cu ajutorul unui nebulizator. Cele mai multe crize de astm pot fi tratate la fel de bine folosind un inhalator. Dar dacă aveți un atac sever, este posibil să vi se administreze în schimb medicamente de salvare prin nebulizator. Acest lucru se întâmplă pentru a putea fi tratat rapid cu doze mari de medicamente, în caz de urgență.

Copiii mici sau persoanele care nu pot folosi bine inhalatorul pot fi tratate cu ajutorul unui nebulizator sau aparat de aerosoli, chiar dacă atacul lor nu este considerat grav.

Nebulizatoare la domiciliu

Pentru majoritatea persoanelor cu astm, nebulizatoarele nu sunt recomandate pentru tratarea simptomelor de astm, sau a atacurilor de astm, la domiciliu.

Chiar și cei cu astm sever, care folosesc în mod regulat un nebulizator sau aparat de aerosoli la domiciliu, conform recomandării specialistului în astm, ar trebui să solicite rapid ajutor medical dacă trebuie să îl folosească pentru un atac de astm.

Cât timp va trebui să folosiți un nebulizator?

Cât timp va trebui să stați cu un nebulizator depinde de modul în care răspundeți la tratament și de cât de severă este criza de astm.

O singură doză de medicament de alinare durează de obicei în jur de 5-10 minute. Dacă această doză unică nu este suficientă pentru a vă ține simptomele sub control, este posibil să aveți doze repetate la fiecare 15-30 de minute.

Uneori, dacă nu ați răspuns bine la aceste doze spațiate, este posibil să vi se administreze nebulizare continuă și să se adauge alte medicamente la nebulizator.

Este posibil să treacă câteva ore până când medicul dumneavoastră se simte mulțumit să întrerupă tratamentul cu nebulizator și să vă treacă din nou la un inhalator.

Există efecte secundare?

Dozele mai mari de medicamente de ușurare administrate prin nebulizator pot provoca unele efecte secundare. Acestea includ bătăi mai rapide ale inimii sau ușoare tremurături musculare. Aceste efecte secundare pot fi inconfortabile, dar, de obicei, trec rapid și nu sunt periculoase.

Majoritatea persoanelor ar trebui să fie scoase de la tratamentul cu nebulizator și trecute din nou la tratamentul obișnuit cu inhalatorul, înainte de a fi externate. Dar unii oameni pot fi sfătuiți să continue să folosească un nebulizator la domiciliu ca parte a planului lor de recuperare a atacului de astm. Asigurați-vă că înțelegeți planul de externare, cum să folosiți nebulizatorul și când să solicitați ajutor medical.

Odată ce vă simțiți suficient de bine, puteți reveni la utilizarea medicamentului preventiv obișnuit și a inhalatorului de alinare atunci când trebuie să faceți față simptomelor. 

Dacă aveți astm sever și, conform recomandării specialistului în astm, aveți deja un nebulizator sau aparat de aerosoli acasă, trebuie totuși să vă asigurați că sunteți suficient de bine pentru a părăsi spitalul după atac.

Asigurați-vă că vorbiți cu specialistul în astm sau cu consultantul dumneavoastră cât mai curând posibil după externarea din spital, pentru ca aceștia să știe că ați avut un atac de astm și să vă poată ajusta planul de nebulizare la domiciliu.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.