DESCOPERIRE INCREDIBILĂ: Lucrul pe care NU-L ȘTIAI despre VINUL ALB!

DESCOPERIRE INCREDIBILĂ: Lucrul pe care NU-L ȘTIAI despre VINUL ALB!

Câteva pahare de vin pe săptămână nu numai că îți vor proteja inima, dar te pot ajuta și în cazul în care suferi de depresie. O echipă de cercetători italieni a descoperit, recent, că strugurii albi conţin de fapt aceiaşi pigmenţi care dau culoare vinului roşu. Oamenii de știință spun acum că vinul alb nu ar exista.

Prezenţa acestor pigmenţi, numiţi antocieni, ar putea explica motivul pentru care producătorii de vin ce folosesc struguri albi sunt uneori luaţi prin surprindere când băutura îmbuteliată de ei are o tentă roz.

Antocienii sunt prezenţi în coaja bobului de strugure, iar în combinaţie cu alţi compuşi chimici sunt responsabili, în cea mai mare parte, de culoarea vinului.

Aceasta depinde de aciditatea vinului, antocienii colorând licoarea în roşu atunci când aciditatea este mare. Într-o soluție alcalină, antocienii colorează lichidul în albastru.

Până în prezent, cei mai mulţi experţi în domeniu credeau că strugurii albi nu conţin antocieni, explicând astfel motivul pentru care vinul alb este de cele mai multe ori aproape incolor.

Echipa de cercetători condusă de Panagiotis Arapitsas, de la Fundaţia Edmund Mach din Italia, a utilizat tehnica intitulată spectrometrie de masă pentru a analiza struguri din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Riesling, folosite pentru producerea vinului alb. Autorii studiului au descoperit că, în realitate, aceste soiuri conţin antocieni.

Concentraţia acestor substanţe în strugurii albi este de câteva mii de ori mai mică decât în cazul soiurilor de struguri negri, cum ar fi Merlot, potrivit studiului publicat în Food Research International.

Arapitsas crede că descoperirea poate oferi o explicaţie pentru acele vinuri care ar trebui să fie albe, dar ajung să aibă o tentă roz, precum vinul rosé.

Vinul roşu este un amestec complex a 800 până la 1.000 de compuşi chimici. Substanţe precum taninul şi fenolii alcătuiesc doar circa 0,1% din conţinutul unei sticle de vin roşu, dar influenţează cel mai mult culoarea şi aroma licorii.

Taninurile, alcătuite din mici molecule legate unele de altele pentru a forma un lanţ, sunt responsabile pentru gustul astringent al vinului, reacționând cu proteinele din saliva celui care bea licoarea pentru a da senzația de „sec”.

Foto: makobiscribe.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.