Mult așteptata lege a lobby-ului ar putea veni de la un grup de studenți arădeni

Mult așteptata lege a lobby-ului ar putea veni de la un grup de studenți arădeni

O propunere inedită de lege, venită din partea unor studenți arădeni, are șanse să remodeleze lobby-ul din România.

România s-a angajat prin PNNR să adopte măsuri de transparentizare a activității de lobby și de modificare a legii dialogului social. Însă până în prezent au fost respinse în Parlament șase proiecte de lege, țara noastră fiind somată de Comisia Europeană să introducă reguli privind activitatea de lobby pentru membrii Parlamentului.

Soluția salvatoare, căutată de prin anii 2000 încoace, pare a veni de la Arad. Studenții Facultății de Științe Umaniste și Sociale, specializarea Administrație Publică, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, coordonați de conf. univ dr. Camelia Stoian, au prezentat recent autorităților locale și parlamentarilor arădeni o propunere legislativă ce are potențialul de a remodela domeniul lobby-ului în țara noastră, punând astfel bazele unui sistem transparent și etic.

Propunerea a fost elaborată în cadrul proiectului „Vizită de studiu la Parlamentul României”, finanțat de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a apreciat în mod deosebit inițiativa venită din partea studenților: „Avem o stare de fapt care nu poate fi contestată. În România este o lacună în ceea ce privește reglementarea activității de lobby, care de cele mai multe ori este confundat cu traficul de influență. Adoptarea unei astfel de legi a fost inclusă ca angajament asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Îi felicit pe studenții arădeni pentru efortul depus, pentru cercetarea pe care au aplicat-o. Sunt convins că proiectul lor va trece de exigențele parlamentarilor arădeni și că vor fi sprijiniți în demersul lor de transformare a proiectului în lege”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJA.

Conf. univ dr. Camelia Stoian a ținut să precizeze profesionalismul și entuziasmul cu care studenții săi au lucrat la acest proiect. „Am plecat de la faptul că au mai existat un număr de nouă proiecte de act normativ referitoare la activitatea de lobby, care nu au fost adoptate. Și în prezent există un proiect în lucru, dar după ce am cercetat, împreună cu studenții mei, am constatat că și acesta prezintă carențe și practic, nu întrunește condițiile pentru a fi lege. De aceea, am parcurs toate etapele de documentare, am studiate alte legi deja aplicate și am venit în fața parlamentarilor arădeni cu acest proiect final. Consider că împreună putem contribui la dezvoltarea unui cadru legislativ mai transparent și mai eficient în  domeniul lobby-ului”, a pecizat conf. univ. dr. Camelia Stoian.

Sursa foto: CJA

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.