Produsele pe care LE FOLOSIM CU TOȚII, deși conțin SUBSTANȚE ALERGENE

Tot mai mulți oameni din lumea întreagă suferă de alergii, o cauză fiind expunerea în mod repetat și îndelungat la substanțe alergene. Evitarea unor astfel de substanțe este practic imposibilă, în momentul de față, cu atât mai mult cu cât, mai toate cosmeticele pe care le folosim au în componența lor cantități mai mici sau mai mari din aceste substanțe.

Metilizotiazolinona, un compus desemnat alergenul anului 2013 de specialiştii din Statele Unite, este prezentă în continuare în compoziţia unor produse cosmetice pe care cu toții le folosim şi chiar a unora destinate copiilor.

În urmă cu doi ani, companiile din domeniu au fost avertizate de specialiştii dermatologi că această substanță poate declanşa alergii ale pielii atunci când este adăugată în compoziţia unor produse cosmetice care nu necesită clătire, de exemplu a balsamului pentru păr.

În 2013, consilierii ştiinţifici de la Comisia Europeană au cerut ca metilizotiazolinona – folosită drept conservant, datorită proprietăţilor antifungice şi antibacteriene puternice – să fie eliminată din compoziţia tuturor produselor cosmetice care rămân pe piele – de tipul cremelor – şi a celor care nu necesită clătire – precum balsamul de păr şi şerveţelele demachiante.

Anul trecut, Comisia Europeană a interzis amestecul de metilcloroizotiazolinonă/metilizotiazolinonă din produse care nu necesită clătire, însă aceşti conservanţi pot fi în continuare folosiţi în cele care se îndepărtează de pe piele, precum şampoanele şi gelurile de duş, în concentraţii minime. Măsura urma să se aplice pentru produsele lansate pe piaţă după 16 iulie 2015.

Utilizarea metilizotiazolinonei în anumite concentraţii în produse cosmetice nu este considerată ilegală, lucru invocat şi de companiile care încă o folosesc.

În afară de produse cosmetice, metilizotiazolinona este inclusă în compoziţia unor detergenţi, a produselor de curăţare pe care le folosim în bucătărie sau baie şi chiar a vopselelor.

Asociaţia producătorilor europeni din domeniu recomandă în prezent eliminarea acestei substanţe din produsele cosmetice, însă, acest lucru nu pare să-i intereseze pe industriași.

 

Foto: neelscorner.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.