SUTE de petiții înregistrate la ITM Arad! Ce au RECLAMAT angajații

SUTE de petiții înregistrate la ITM Arad! Ce au RECLAMAT angajații

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad au fost înregistrate un număr de 363 de petiții, în cursul anului 2018, formulate atât de către angajați care s-au considerat prejudiciați în drepturi de către angajatori, cât și de către cetățeni care au luat la cunoștință involuntar, despre acte de încălcare a legislației muncii.

Astfel, în 245 de petiții au fost semnalate neconformități în domeniul relațiilor de muncă, cu precădere neacordarea salariului pentru munca prestată, neacordarea tichetelor de masă, a diurnei, nerespectarea reglementărilor privind munca suplimentară sau necompensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, la încetarea contractului individual de muncă, informează ITM Arad într-un comunicat de presă.

Nu doar în domeniul relațiilor de muncă au fost înregistrate sesizări, ci și în domeniul sănătății și securității în muncă, inspectorii de muncă fiind informați despre încălcări ale normelor legale ce reglementează acest domeniu.

Cu precădere, au fost reclamate situații în care angajatorii nu au acordat echipament de protecție, nu au asigurat efectuarea examenelor medicale la angajare, nu au comunicat evenimentele ce au avut loc în timpul programului de lucru, care s-au soldat cu victime precum și situații în care lucrătorii deși desfășurau activități cu risc, nu purtau echipament de protecție, spun reprezentanții ITM Arad.

„Este de salutat implicarea cetățenilor în combaterea «muncii la negru», în acest sens fiind înregistrate 43 de petiții, ceea ce denotă faptul că există o reală conștientizare a riscului pe care-l presupune prestarea muncii fără forme legale. Reamintim celor interesați că petițiile transmise către Inspectoratul Teritorial de Muncă trebuie să conțină datele de identificare ale petentului, datele de identificare ale angajatorului, precum și prezentarea în concret a problemelor cu care se confruntă sau a neconformităților de care au cunoștință. Respectarea acestor cerințe este obligatorie, întrucât lipsa datelor de indentificare atrage clasarea petiției, aceasta fiind calificată ca petiție anonimă”, se mai arată în comunicat.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.