Cea mai mare SCURGERE DE INFORMAȚII din istorie SCOATE LA IVEALĂ numele celor mai BOGAȚI OAMENI AI PLANETEI într-o reţea globală de CORUPȚIE. Printre aceștia, DOI ROMÂNI! (VIDEO)

Cea mai mare SCURGERE DE INFORMAȚII din istorie SCOATE LA IVEALĂ numele celor mai BOGAȚI OAMENI AI PLANETEI într-o reţea globală de CORUPȚIE. Printre aceștia, DOI ROMÂNI! (VIDEO)

Cea mai mare scurgere de informaţii financiare din istorie, după cum a caracterizat-o presa internaţională, a scos la iveală faptul că numeroşi lideri politici, oameni de afaceri cunoscuţi și sportivi îşi ascund averile în off-shore-uri, cu ajutorul companiei panameze Mossack Fonseca.

Aproximativ 11 milioane de documente au fost făcute publice, dezvăluind cum unii dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă, printre care şi români, se folosesc de diverse scheme pentru a-şi ascunde averile.

Documentele puse la dispoziția presei ar aparţine uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocaţi Mossack Fonseca din Panama.

Firma de consultanţă legislativă cu sediul în Panama se ocupă cu deschiderea sau transferul de companii în jurisdicţii offshore, adică teritorii cu legislaţie autonomă, cum ar fi Insulele Virgine Britanice. Mossack Fonseca administrează firmele off-shore astfel create, gratuit, timp de un an. Printre serviciile companiei se mai număra şi managementul averii.

Vasile Frank Timiş, românul cu cetăţenie austaliană care a iniţiat afacerea Roşia Montană, apare în documentele „Panama Papers”, după ce a folosit, la afacerile începute în România în 1997, o firmă înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca. Un alt nume vehiculat este cel al fostului politician și acționar majoritar al RAFO, Corneliu Iacobov. Acesta a folosit o firmă înfiinţată de avocaţii Mossack Fonseca, care vizează deschiderea de conturi bancare şi desfăşurarea de afaceri inclusiv cu terenuri în Emiratele Arabe, susţin jurnaliştii de la Rise Project

Compania Mossack Fonseca a ajutat, de-a lungul timpului, diverşi clienţi în spălarea de bani, evitarea de sancţiuni ori sustragerea de la plata unor taxe.

Documentele arată legături către 72 de actuali sau foşti şefi de state, inclusiv dictatori acuzaţi de jafuri în propriile ţări.

Milioanele de documente au fost trimise ziarului german Suddeutsche Zeitung cu ajutorul Consorţiului Internaţional de Investigaţii Jurnalistice, iar BBC Panorama este printre cele 107 organizaţii media din 78 de ţări ce au analizat documentele, identitatea sursei iniţiale rămânând însă un mister.

Documentele vorbesc despre un cerc condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, în care sunt implicaţi asociaţi apropiaţi lui Putin.

Folosirea unui off-shore este perfect legală. Există numeroase motive legitime pentru a face asta. De exemplu, oamenii de afaceri din ţări precum Rusia şi Ucraina obişnuiesc să îşi păstreze averile în off-shore-uri, pentru a le proteja de infractori şi pentru a evita restricţiile legate de moneda statelor respective.

Reprezentanţii Mossack Fonseca nu vor să discute cazuri particulare de presupuse infracţiuni, făcând referire la confidențialitatea datelor clienţilor.Compania susţine că respectă legile împotriva spălării de bani şi îşi verifică amănunţit toţi clienţii.

Spune că regretă orice utilizare abuzivă a serviciilor sale şi că încearcă activ să combată astfel de practici.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.