Şeful SIE Mihai Răzvan Ungureanu: „Este nevoie de un sistem naţional de apărare şi de securitate puternic”

Şeful SIE Mihai Răzvan Ungureanu: „Este nevoie de un sistem naţional de apărare şi de securitate puternic”

Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a declarat că a preluat conducerea serviciului într-un moment în care norii negri se îngrămădesc deasupra Europei, motiv pentru care este nevoie de un sistem naţional de apărare şi de securitate puternic.

Ungureanu s-a aflat la acest sfârşit de săptămână la Arad, pentru a-şi lua rămas bun de la susţinătorii săi, de la cei cu care a colaborat în cei aproape trei ani de mandat senatorial şi, nu în ultimul rând, de la reprezentanţii mass-mediei arădene.

El a fost numit director al SIE în data de 30 iunie, în urma votului din Parlament, odată cu învestirea sa în funcţia de şef al unuia dintre serviciile speciale, fiind obligat, conform prevederilor legale, să îşi depună mandatul de senator şi, de asemenea, să se autosuspende din partid.

Aflat la Arad, Mihai Răzvan Ungureanu a făcut o declaraţie de presă în cadrul căreia a făcut referire la contextul în care a preluat conducerea SIE, dar a făcut şi un scurt bilanţ al activităţii din Senatul României.

„Am venit la Arad pentru a-mi lua rămas bun, de la dumneavoastră, de la susţinătorii mei, de la foştii colegi de partid, însărcinarea pe care o am astăzi obligându-mă pe drept cuvânt să nu mai fac distincţia între formaţiuni politice, să nu mai existe arădeni şi bucureşteni, pentru mine. Obligaţia pe care mi-am asumat-o, depunând jurământul către ţară, a patra oară când mi se întâmplă acest lucru, ţine cont de faptul că nu există decât cetăţeni români şi deasupra tuturor divergenţelor trecătoare, doar interesul patriei noastre”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu, în deschiderea declaraţiei sale.

El a continuat făcând referire şi la contextul în care îşi va desfăşura activitatea în calitate de director al SIE.

„A fost şi este foarte onorantă propunerea pe care mi-a făcut-o domnul preşedinte Iohannis, într-un context regional atât de dificil, foarte fluid. În condiţiile în care norii negri se îngrămădesc deasupra Europei, cred la rândul meu că este nevoie de un sistem naţional de apărare şi de securitate puternic, bine construit, legat şi, în acelaşi timp, dedicat apărării ţării prin toate mijloacele avute la dispoziţie”, a mai afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       În partea a doua a discursului său, Ungureanu a făcut o scurtă trecere în revistă a activităţi sale de aproape trei ani, în calitate de senator de Arad.

„Am depus 15 iniţiative legislative, între care inclusiv un proiect legislativ referitor la restituirea terenurilor şi imobilelor confiscate de regimul comunist. Am făcut 25 de interpelări, dintre care şase referitoare la situaţii semnalate de arădeni, ca urmare a celor peste 50 de audienţe susţinute la cabinetul parlamentar. Am adresat 28 de întrebări, o pătrime dintre ele având ca subiect problemele arădenilor. Am avut 7 declaraţii politice, 3 interpelări adresate primului ministru, 72 de luări de cuvânt în plenul Senatului şi al Parlamentului. Nu mai pomenesc de moţiunile pe care în calitate de parlamentar al Opoziţiei le-am semnat”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a mai spus că în timpul mandatului său de senator a fost membru al Adunărea parlamentare pentru Organizare şi Securitate în Europa (OSCE), al Comisia pentru Politică Externă din Senat, al Grupului parlamentar de prietenie cu Danemarca, al Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi vicepreşedinte al Grupul parlamentar de prietenie cu Letonia.

„Între aceste îndatoriri, fără să fac o ordine de importanţă între ele, probabil că cea mai consistentă, dincolo de activitatea comisiei de Politică Externă, o reprezintă participarea în calitate de membru al Adunării Parlamentare a OSCE. Acolo, în cinci sesiuni internaţionale succesive, am luat cuvântul fie pe teme de securitate regională, fie pe teme politice de vecinătate a Uniunii Europene, cu referinţă directă la Ucraina şi Republica Moldova”, a mai arătat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a mai spus că îşi va continua activitatea academică, aceasta fiind singura activitate extra profesională, în afara atribuţiilor de mandat, pentru care nu există incompatibilitate.

În încheiere, Ungureanu a mai afirmat că va reveni, cu plăcere, la Arad, unde şi-a făcut foarte mulţi prieteni pe durata mandatului său.

„Mă simt atât de mult al Aradului şi atât de mult al dumneavoastră, încât relaţia aceasta are toate şansele să dureze indiferent de calitatea pe care o voi avea eu, de aici încolo, pe termen mediu sau lung”, a conchis, cu emoţie în glas, Mihai Răzvan Ungureanu.

  1. Si de la opozantii tai nu vrei sa-ti iei un adio definitiv?
    Cat priveste sistemul national de aqparare poate ar trebuie sa ne gandim mai bine cine ne sunt dusmanii, sau de cine trebuie sa ne aparam. Am inteles ca de rusi ne apara NATO, dar de NATO cine ne mai apara? Sau de lichelele care ne vand oricui ne mai apra cineva? Stefan , Mircea Mihai iata doar cateva nume care n-ar tine nici pe post de frecator de cizme pe vreunul dintre cei care azi se dau viteji ca ne apara tara sau ne propun sisteme cu bani din care sa mai ciupeasca vreun muschiulet de vaca batucita, si de ce nu, niste unsori pentru axila?

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.