Sute de sindicalişti din administraţia publică arădeană intră joi în grevă

Sute de sindicalişti din administraţia publică arădeană intră joi în grevă

Peste şase sute de sindicalişti din administraţia publică arădeană vor intra joi în grevă. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – reprezentativă pentru sectorul de activitate ,,Administraţie publică’’ având în componenţa sa sindicate din consilii judeţene, primării şi instituţii subordonate acestora, de pe întreg teritoriul ţării, organizează în data de 30 aprilie o grevă generală de o zi în administraţia publică locală din România. Sindicaliştii afirmă că recurg la grevă „ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de Guvernul României faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sectorul bugetar”.

FNSA a declanşat, conform legii, la începutul anului, conflictul colectiv de muncă şi a organizat ca şi prima formă de protest, în data de 20 februarie, o grevă de avertisment, încercând să tragă un semnal de alarmă Guvernului României asupra situaţiei disperate în care se află salariaţii din administraţia publică.

În judeţul Arad vor lua parte la greva generală 617 persoane, angajate la Consiliul Judeţean Arad, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor şi la primăriile din următoarele localităţi: Chişineu Criş, Nădlac, Pecica, Bata, Birchiș, Brazii, Cărand, Chisindia, Covăsînț, Felnac, Fântânele, Hălmagiu, Hălmăgel, Hășmaș, Iratoşu, Mişca, Păuliş, Săvârşin, Secusigiu, Şepreuş, Şicula, Șimand, Tauț, Ususău, Zădăreni şi Zerind.

„După trei ani de guvernare, constatăm că politicile actualului guvern cu privire la administraţia publică locală din România nu diferă cu nimic faţă de cele aplicate de către guvernele anterioare, dimpotrivă acesta poate fi considerat ,,un demn continuator” al politicilor prin care se mimează dialogul social. De la momentul în care a fost declanşat conflictul de muncă au avut loc două întâlniri cu reprezentanţii Guvernului României pe marginea problemelor angajaţilor din primării şi consilii judeţene, însă la niciuna dintre acestea nu a fost luate în discuţie solicitarile FNSA, dimpotrivă s-a încercat, de către dl. Liviu Marian Pop – ministrul delegat pentru Dialog social, inducerea ideii că acest conflict nu este organizat în condiţiile legii. Singurii care nu au respectat legea sunt însă reprezentanţii Guvernului României care au refuzat organizarea procedurii de conciliere, conform legii, desconsiderând astfel nevoile salariaţilor pe care îi reprezentăm. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri au fost invitate organizaţii sindicale ,,de cabinet’’, fără reprezentativitate, dar care aprobau la unison promisiunile fără un suport real al domnilor guvernanţi. În consecinţă, F.N.S.A. a hotărât, în cadrul unei şedinţe a Biroului federal din data de 23.04.2015, organizarea grevei generale timp de o zi în administraţia publică locală din România, în data de 30.04.2015, urmând ca după aceasta, membrii de sindicat ai FNSA să participe la următoarele acţiuni: în data de 27.05.2015 miting în Bucureşti la care vor participa minim 3000 de persoane; strângerea de semnături în vederea organizării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală, în luna octombrie 2015”, se arată într-un comunicat de presă remis de F.N.S.A.

Iată care sunt revendicările sindicaliştilor:

  1. Reglementarea şi liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.
  2. Creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
  1. ANGAJATIILOR DIN PRIMARII DIN 2010,NU NE-AU CRESCUT SALARIILE,DAR NE-AU FOST TAIATE MASIV VENITURILE,LUAM IN MANA INTRE 658-900 DE LEI CHIAR CU FACULTATE,NU MAI PUTEM ASTEPTA,NU MAI PUTEM TRAI CU SALARIUL PRIMIT.IMPRUMUTAM BANI CA SA TRAI ,DAR TREBUUIE RESTITUITI.URGENT SA PRIMIM CEVA LA SALAR CRESTERE SALARIALA SI NORMA DE HRANA CHIAR DACA NU EGAL CU POLITIA LOCALA.DEJA INCEP SA PLECE DIN ANGAJATII DIN PRIMARII,MUNCA NECALIFICATA IN STRAINATATE,IAR IN SISTEM VIN PUTINI SI NU RAMAN FIINDCA VENIM PE DEGEABA LA SERVICIU.

    Raspunde
  2. ANGAJATIILOR DIN PRIMARII DIN 2010,NU NE-AU CRESCUT SALARIILE,DAR NE-AU FOST TAIATE MASIV VENITURILE,LUAM IN MANA INTRE 658-900 DE LEI CHIAR CU FACULTATE,NU MAI PUTEM ASTEPTA,NU MAI PUTEM TRAI CU SALARIUL PRIMIT.IMPRUMUTAM BANI CA SA TRAI ,DAR TREBUUIE RESTITUITI.URGENT SA PRIMIM CEVA LA SALAR CRESTERE SALARIALA SI NORMA DE HRANA CHIAR DACA NU EGAL CU POLITIA LOCALA.DEJA INCEP SA PLECE DIN ANGAJATII DIN PRIMARII,MUNCA NECALIFICATA IN STRAINATATE,IAR IN SISTEM VIN PUTINI SI NU RAMAN FIINDCA VENIM PE DEGEABA LA SERVICIU.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.