ATENȚIE de unde cumpărați CARNEA DE PORC! 19 județe, în CARANTINĂ din cauza PESTEI PORCINE

ATENȚIE de unde cumpărați CARNEA DE PORC! 19 județe, în CARANTINĂ din cauza PESTEI PORCINE

Având în vedere faptul că în cele 19 judeţe aflate în carantină din cauza pestei porcine africane există peste 500.000 de porci în gospodăriile ţărăneşti, precum şi timpul foarte scurt care a rămas până la Sărbătoarea Naşterii Domnului – Crăciunul, Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, a trimis în data de 10 decembrie 2018 o listă de 6 întrebări celor 20 de Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele Tulcea, Constanţa, Bihor, Satu Mare, Brăila, Ialomiţa, Sălaj, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Maramureş, Vrancea, Dolj, Argeş, Olt şi Bucureşti.

Întrebările sunt următoarele:

  1. În ce condiții se poate achiziționa carne de porc din gospodăriile țărănești aflate în județele cu focare de pestă porcină?
  2. Localnicii care nu și-au înregistrat porcii la medicul veterinar arondat localității respective, primesc documente necesare comercializării cărnii provenită din sacrificarea acestora, în altă localitate din alt județ?
  3. Cei care cumpără carne de porc din gospodăriile țărănești au nevoie de anumite documente pentru a o transporta în altă localitate din alt județ?
  4. Este permisă comercializarea porcilor vii, neînregistraţi la circumscripţia sanitară veterinară, în târgurile de animale din județ?
  5. Este permisă comercializarea porcilor vii, înregistrați la circumscripția sanitară veterinară, în târgurile de animale din județ?
  6. Ce documente sanitar veterinare sunt necesare pentru vânzarea porcilor vii?

La întrebările de mai sus s-au primit răspunsuri doar din partea a 6 Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, respectiv de la cea din Bucureşti, Călăraşi, Brăila, Vrancea, Satu-Mare şi Sălaj. Cele 6 DSVSA -uri au comunicat următoarele:

–        Sacrificarea porcilor din gospodariile populaţiei situate în cele 19 judeţe este permisă doar pentru consum familial.

–        Este interzis comerţul cu carnea de porc, comerţul cu produsele sau preparatele obţinute din carne de porc care provin din gospodăriile populaţiei situate în cele 19 judeţe.

–        Este interzis transportul de porci vii, carne proaspătă sau preparate din carne de porc, având ca destinaţie consumul propriu, provenite din gospodăriile populaţiei situate în cele 19 judeţe aflate în carantină din cauza pestei porcine africane.

–        Este interzisă comercializarea porcilor vii în târgurile de animale din cele 19 judeţe afectate de pestă porcină africană.

–        În celelalte judeţe ale ţării, în care nu există focare de pestă porcină, transportul porcilor vii în vederea comercializării se poate realiza doar dacă aceştia sunt înregistraţi (crotaliaţi) în Baza naţională de date, iar pentru fiecare animal există certificat sanitar veterinar de sănătate şi document de mişcare eliberate de către medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară din localitatea de origine.

–        Pentru porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare precum şi răspândirea pestei porcine africane, proprietarii animalelor au obligaţia de a solicita medicului veterinar următoarele:

  • Verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
  • Asomarea porcului înaintea sacrificării pentru a scuti animalul de suferinţă;
  • Prelevarea după sacrificare a probelor pentru efectuarea examenului trichineloscopic. Costul acestei analize este de 10,71 lei prin metoda trichineloscopică sau de 55,93 lei prin metoda digestiei artificiale.

De asemenea, nerespectarea restricţiilor referitoare la vânzarea porcilor sau a cărnii de porc din gospodăriile populaţiei situate în cele 19 judeţe, se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 3.000 lei şi 5.000 lei, şi confiscarea porcilor şi a cărnii de porc/preparatelor din carne de porc pentru care nu există documente privind trasabilitatea acestora.

Continuarea, pe http://www.apc-romania.ro/

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.