Ce mai CITESC arădenii și care au fost CELE MAI VÂNDUTE cărți în 2016, în Arad

Ce mai CITESC arădenii și care au fost CELE MAI VÂNDUTE cărți în 2016, în Arad

Cu toții știm că mediul virtual și cărțile de tip e-book au început încet, dar sigur, să ia locul cărților tipărite. Acest lucru este dăunător nu numai pentru sănătatea ochilor cititorilor, ci și pentru librării, ale căror vânzări sunt în cădere liberă.

Pentru a afla cum stau arădenii cu cititul, ce cărți preferă și dacă mai citesc adolescenții în ziua de azi, am stat de vorbă cu managerul Librăriei „Corina”, Corina Moldovan.

Astfel, am aflat că una din cele mai vândute cărți în 2016 a fost „Biblia pierdută” de Igor Bergler. „A fost foarte mediatizată, și-a făcut autorul un marketing nemaiîntâlnit la noi. Alte cărți care s-au vândut foarte bine sunt «Partea nevăzută decide totul» de Horia-Roman Patapievici și «Nebunia de a gândi cu mintea ta» de Gabriel Liiceanu”, ne-a spus Corina Moldovan.

De asemenea, printre temele preferate ale arădenilor se numără paranormalul, spiritualitatea și cărțile de dezvoltarea personală. Acestea din urmă sunt populare printre cititorii de toate vârstele.

Din păcate, beletristica și marii clasici nu se mai cumpără aproape deloc, deși sunt cărțile care ajută cel mai mult la dezvoltarea vocabularului, creativității și imaginației.

În ceea ce privește vânzările, Corina Moldovan susține că acestea scad, în special în orașele mici: „În Arad scade și în toate orașele mici, a fost o scădere de 16% la Librăria «Corina» față de anii precedenți. Cartea a căzut în 2010 cu 40% la nivel de țară și chiar dacă unele edituri au raportat creșteri, asta e la nivel de București și pe site-uri. În librării vânzările scad constant, iar multe se închid.

corina

Cei mai mulți cititori de cărți serioase, care le și achiziționează din librării, au de la 40 de ani în sus. Adolescenții citesc tot mai puțin, iar cei care o fac preferă titluri care circulă în mediul virtual, luate de pe blog-uri, cum ar fi „Iubind-o pe Ea” sau „Jurnalul unui Adam”.

O problemă foarte mare pentru librării o reprezintă și site-urile care oferă reduceri „bombastice” de 80-90% la diferite titluri, deși nicăieri în UE nu este permis acest lucru, decât dacă editura o face. Un volum trebuie să aibă același preț indiferent că se găsește în librării sau pe site-uri.

20160812_115127

Ca o concluzie, Corina Moldovan ne-a spus că viitorul cărților este incert, chiar dacă potrivit unor statistici cartea tipărită nu va dispărea, ea rămâne sceptică.

 

 

 

  1. aradenii nu mai citesc nimic. nimeni nu mai citeste nimic

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.