Copiii românilor din Marea Britanie ar putea studia limba noastră la şcolile din Regat

Copiii românilor din Marea Britanie ar putea studia limba noastră la şcolile din Regat

O delegaţie formată din specialişti britanici în educaţie, reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi un primar din Londra soseşte vineri în România pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti despre introducerea limbii române ca obiect de studiu şi bacalaureat în Marea Britanie.

Este vorba despre un proiect pilot „surpriză”, declară Iris Radulian, director coordonator al organizaţiei My Romania Group.

Este nevoie de introducerea limbii române în licee pentru că întreaga comunitate de români din Marea Britanie a crescut după deschiderea graniţelor, susțin inițiatorii proiectului.

„Am pregătit tot, avem foarte mult sprijin de la London Citizens, pentru că sunt foarte multe ţări care deja au limbă de predare în licee – portugheză, franceză, poloneză – şi fiind foarte mulţi copii români aici, asta încerc să fac – să înveţe limba română în liceu. Va fi predată în engleză, şi copilul vietnamez dacă vrea să înveţe româna o poate face. Cum învăţăm noi franceză la liceu. Fac chestia asta pentru că numărul de copii români a crescut foarte mult. Spre exemplu, în Brent, unde e cea mai mare comunitate de români – avem circa 15.000 de familii – în 2013 aveam 96 de copii înregistraţi la licee, acum avem 1.100. Cu mine va veni şi directorul adjunct de la un liceu unde sunt 46 de copii romani care vor să dea Bac-ul, care a acceptat să devină centru de bacalaureat”, mai spune directorul coordonator al My Romania Group.

Iris Radulian se așteaptă să primească susținere și din partea autorităţilor de la Bucureşti.

„Avem nevoie de influenţă, adică să facă ceva oamenii din România ca să susţină această iniţiativă. Vin să discut la Ministerul Educaţiei, vreau să mă duc la comisia românilor de pretutindeni, o să mergem în Parlament. Ne vom întâlni cu oameni foarte importanţi cărora vreau să le explic necesitatea, procedura, rezultatul. Gândeşte-te că, odată ce reuşim să obţinem o programă recunoscută, o să poată pleca iniţiativa în toată Europa. De exemplu, şi copiii din Atena vor putea învăţa româneşte. O să le spun: Noi facem aici ceva pentru români şi pentru imaginea ţării, am ajutat şi la alegeri, acum ar fi momentul să apreciaţi munca noastră, să ne susţineţi proiectul. Poate şi financiar, pentru că trebuie manuale şi trebuie coordonat acest proiect în mod eficient”, mai spune Iris Radulian.

Proiectul „MY Romania GCSE (General Certificate of Secondary Education)” este susţinut şi de publicaţia Ziarul Românesc din Marea Britanie.

Mai mult, i s-au alăturat şi alţi reprezenanti ai comunităţii româneşti din Londra, dar şi firme străine.

În prezent, limba română se predă la nivel universitar în cadrul University College London (UCL) şi la departamentul de limbi latine de la Oxford, dar nu şi în şcoli.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.