Prezentarea în timp util la spital și intervenția promptă a medicilor i-a salvat pe doi arădeni care au făcut AVC

Prezentarea în timp util la spital și intervenția promptă a medicilor i-a salvat pe doi arădeni care au făcut AVC

Doi pacienți cu vârsta de 52 respectiv 58 de ani au ajuns în Unitatea Primire Urgențe  cu accident vascular cerebral (AVC).

Deoarece au ajuns la spital într-un interval de timp relativ scurt de la debutul simptomelor, echipe formate din medici neurologi și medici de medicină de urgență le-au putut efectua acestora tromboliza intravenoasă.

„Procedeul de tromboliză presupune injectarea în perfuzie continuă, timp de o oră, a unei substanțe fibrinolitice care poate ajuta la dizolvarea cheagului restabilind astfel circulația sângelui. Această procedură poate fi efectuată doar în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic care se prezintă la spital în cel mult 4,5 ore de la debutul simptomelor. Avantajul acestei proceduri, care se efectuează în spitalul nostru din 2018, constă în faptul că oferă pacientului șansa de a se recupera mai repede, fără sechele de tip neurologic, cum ar fi deficitele de tip motor, tulburările de vorbire sau orice alte deficiențe de tip neurologic, redând pacientului posibilitatea de a avea o viață independentă. Cei doi pacienți sunt internați în Secția Clinică Neurologie în stare stabilă cu un prognostic favorabil de recuperare, urmând a fi externați zilele următoare”, a explicat dr. Cătălin Hreniuc, director medical interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și medic neurolog.

Din echipa medicală, care a efectuat procedeele de tromboliză pentru cei doi pacienți au făcut parte medicii neurologi dr. Cătălin Hreniuc și dr. Constantin Covasală cu medicul din Unitatea Primire Urgențe, dr. Ligia Vultur.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală majoră iar administrarea unui tratament trombolitic în cel mai scurt timp de la debutul simptomatologiei este esențială pentru evoluția viitoare a stării clinice a pacientului.

Printre simptomele unui AVC acut regăsim: stări confuzionale, tulburări de vorbire, deficit motor la membrelor superioare sau inferioare, tulburări  de vedere, tulburări  de coordonare, vertij.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.