Profesorii arădeni nu sunt de acord cu reducerea orelor de limba română și cu eliminarea studiului limbii latine

Profesorii arădeni nu sunt de acord cu reducerea orelor de limba română și cu eliminarea studiului limbii latine

Profesorii arădeni sunt revoltați din cauza noilor planuri-cadru pentru învățământul gimnazial care presupun reducerea numărului de ore de limba și literatura română, precum și eliminarea studiului limbii latine.

Astfel, Consiliul consultativ al profesorilor de limba și literatura română din Arad își exprimă poziția față de planurile-cadru propuse spre dezbatere publică într-o scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației Naționale, Cercetării Științifice, Președintelui României și tuturor factorilor de decizie în domeniul educației:


LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ ÎN PERICOL!
SCRISOARE DESCHISĂ

Suntem într-un moment de răscruce pentru învățământul românesc, când sunt implicate paliere fundamentale ale dezvoltării noastre sănătoase, ca popor. Este negată importanţa identității naționale, sunt afectate conştiinţa şi expresia noastră culturală. Din perspectiva disciplinelor pe care le reprezentăm, Limba și literatura română și Limba latină, propunerile noilor planuri-cadru pentru învățământul gimnazial sunt inacceptabile. Ele ilustrează o mutație în ceea ce priveşte viziunea şi filozofia educaţiei, locul şi importanţa acestor discipline în contextul curriculumului naţional, având grave repercusiuni în formarea individuală a elevilor din preuniversitar. Reducerea numărului de ore alocate studiului limbii și literaturii române la clasa a-V-a și eliminarea studiului limbii latine la clasa a VIII-a reflectă o orientare periculoasă, cu care nu putem fi de acord din mai multe motive.

În primul rând, suntem un stat naţional, deci construcţia identitară, conştiinţa apartenenţei la o limbă și o cultură (literatură) naţională rămâne un deziderat educaţional fundamental, atâta vreme cât principiul european al unităţii în diversitate este încă valabil. Construcţia conştiinţei identitare nu se poate face prin diminuarea sau prin renunţarea la studiul limbii, al literaturii, al culturii române și al limbii latine. La nivelul Uniunii Europene, nu se pune semn de egalitate între comunicarea în limba maternă, literatura națională şi celelalte discipline. Un studiu al planurilor-cadru din țările europene arată că, fără excepție, limbii și literaturii materne i se alocă cel mai mare număr de ore comparativ cu celelalte discipline, fiind considerată disciplină prioritară. De pildă, în Finlanda, unde se consideră că există cel mai eficient sistem educațional, elevii au în orar nu mai puțin de 14 ore de limbă și literatură maternă pe săptămână.

În al doilea rând, limba română asigură baza de învățare pentru oricare altă disciplină din curriculum, precum și pentru învățarea pe tot parcursul vieții. Finalitatea disciplinei Limba și literatura română nu se poate reduce artificial doar la achiziţionarea unor competenţe lingvistice sau de comunicare, cât ar permite punerea în aplicare a noilor planuri-cadru. Toate evaluările naționale, la clasa a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a, precum și examenul de bacalaureat, au ca disciplină obligatorie Limba și literatura română. În condițiile în care se face pregătire suplimentară la această disciplină, dar, cu toate acestea, rezultatele obținute la examenele naționale, respectiv la teste internaționale, dau mărturie despre necesitatea unei pregătiri și mai temeinice, considerăm că diminuarea numărului de ore este o presiune în plus asupra elevilor și a profesorilor.

Nu în ultimul rând, limba latină înseamnă identitate lingvistică și culturală, apartenență la comunitatea europeană. Avem nevoie de studiul limbii şi al culturii latine, dacă avem nevoie de oameni conştienţi de identitatea şi de valorile civilizaţiei lor. Oare, de ce Germania, țară nelatină, oferă posibilitatea studiului latinei începând cu clasa a V-a?

Având în vedere argumentele de mai sus, importanța planurilor-cadru pentru învățământul românesc, precum și situația paradoxală, periculoasă și nedemocratică pentru statutul disciplinelor Limba și literatura română și Limba latină, solicităm:
1. Prelungirea dezbaterii publice în privinţa propunerilor de plan-cadru pentru clasele V-VIII; Stabilirea unui nou termen în calendarul perioadei de revizuire a proiectelor de plan-cadru elaborate iniţial, în concordanță cu importanța acestei acțiuni.
2. Organizarea unor întâlniri la nivel naţional între profesorii de limba și literatura română, limba latină, inspectorii de specialitate și forurile decizionale în vederea discutării statutului maternei în sistemul educațional românesc.
3. Formularea unor alternative reale, în urma revizuirii propunerilor de plan-cadru; (toate cele trei variante reduc numărul de ore la disciplina Limba şi literatura română la clasa a V-a (de la 5 la 4 ore/săptămână) şi exclud studierea limbii latine la clasa a VIII-a).
4. În condiţiile în care „planul-cadru de învăţământ este un document de tip reglator, instrument de bază în promovarea politicilor educaţionale la nivel naţional” (conform anexei la OMEN 3593 / 18.06.2014 referitor la aprobarea Metodologiei privind elaborarea şi aprobarea curriculumului şcolar), solicităm organizarea unor întâlniri/dezbateri în vederea analizei rezultatelor de la Evaluarea Națională a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a din anii școlari anteriori și corelarea acestor analize cu propunerea planurilor-cadru.
5. Regândirea statutului limbii latine, a programei acesteia, precum și a locului în cadrul planului-cadru pentru gimnaziu.

Consiliul consultativ al profesorilor de limba și literatura română și limba latină, Arad

  1. In conditiile in care nivelul scolii romanesti este pe o notare echivalenta a elevilor la nivelul unui 5 de mila datorita unui complex de factori ce tin de incompetenta, coruptie sistemica, comoditate, blazare, proasta administrare, suficienta si aroganta dezbaterile la care fac apel cadrele didactice ar trebui, cu necesitate sa implice si parintii.
    Daca nu implicati parintii nu veti face decat sa perpetuati mizeria in care ne balacim.

    Raspunde
  2. Pai parintii e niste prosti necalificati sa-si dea cu parerea pe teme de educatie.
    Introducerea in dezbatere a parintilor ar fi o pierdere de vreme, o deranjare a sistemului prin interventii nestructurate, infantile si in afara topicului.
    Eu cred ca este suficient pentru parinti ca au dreptul de a-si trimite copii la meditatii, sa plateasca diverse fonduri si sa se intalneasca intr-o sedinta, doua de parinti pe an.
    Pe langa faptul ca profesorii isi pierd vremea la ore cu niste cretini mici si enervanti, o interventie a parintilor cretineilor ar fi prea mult!
    Scoala este pentru profesori, nu pentru elevi!

    Raspunde
  3. Plagiat din ziare.ro
    Studiul OECD arata ca elevii romani sunt, la mare distanta, cel mai putin motivati dintre copiii care au luat parte la cercetare. Cum sa fie altfel? Copii inteligenti si curiosi intra in malaxorul unui sistem cu programe nereformate, cu dotari precare, cu profesori majoritar slabi, demotivati, umiliti, prea apasati de grija zilei de maine si de goana dupa bani pentru a se concentra asa cum ar trebui sa-i invete carte cu adevarat pe elevi.

    Cum sa fie motivati elevi indopati cu teorie in mod aberant, sufocati cu materie absolut inutila care in alte tari, cu mult mai bine clasate decat noi la testele PISA, se studiaza in facultate, dar privati de cunostinte practice, de conexiuni intre cunostintele din diferite domenii. Adica tampificati cu buna stiinta.

    Ce modele au acesti copii? Vad ei in societatea romaneasca o recompensare corecta a intelectualului, a elitelor. Cine traieste mai bine, cine e in primul rand la impartirea „bucatelor”, cel care a invatat mai mult sau cel care a furat mai mult? Cum sa fie elevul motivat sa rupa cartea de atata studiu cand vede ca legile sunt facute in favoarea sfertodoctilor.
    Tot sistemul este construit sa incurajeze impostura. Si atunci de unde motivatie pentru invatatura?

    Raspunde
  4. NU va atingeti de limba si literatura romana!

    Raspunde
  5. Usor , usor o sa renuntam si la romania !!!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.